Prima întâlnire a șoferilor cu parbrize sparte. Caragea e de partea lor cu șublerul

Vreo câteva zeci de persoane au participat joi la întâlnirea din zona Debarcader a celor ale căror mașini au fost avariate, sub o formă sau alta, după ce au traversat porțiunea din Drumul Național 66, pe raza comunei Scoarța, acolo unde se pune criblură peste covorul asfaltic. Proprietarii mașinilor au venit aici pentru a își spune fiecare necazurile, dar și pentru a vedea ce e de făcut de acum încolo pentru ca lucrurile să nu se mai repete, un ajutor nesperat primind de la Viorel Caragea, fostul şef al IPJ Gorj.

Șoferii veniți în zona Debarcader au adus cu ei mașinile. Domni și doamne și-au plâns de milă, au arătat crăpăturile din parbrize sau loviturile rămase de la pietricele în caroserie, vopseaua fiind sărită.

„E imposibil să circuli până în Vâlcea cu 40 la oră pentru că numai ce majoraseră la 70 de kilometri limita. Fac naveta la Baia de Fier și e inadmisibil să mergi cu 40. Am fost peste tot în Europa pe drumuri de țară și e inadmisibil, nu am întâlnit niciunde așa ceva. E inadmisibil pentru că am două mașini cu toate taxele plătite, dar ambele cu parbrizele sparte și e 14 milioane un parbriz. Dl. Tudor de la Drumuri  a spus că dobitocii de șoferi sunt de vină că circulă cu viteză, dar eu merg cu 40 și vin alții cu viteză. Plus că nu ai cum să te ferești atunci când vine din laterală, de pe contrasens”, a spus unul dintre șoferi.

Revoltă: Noi cu paguba și ei cu drumul și pietrele

O doamnă a povestit și ea că era pe locul din dreapta în mașina condusă de fiica sa în momentul în care o altă mașină a venit de pe contrasens și a împrăștiat criblură în urma sa. „Fata mea era la volan, eu eram în dreapta și m-am speriat când am văzut pietrele cum vin. Stăteam cu mâna pe geam și tot s-a spart. Oricum, cred că ne-am adunat degeaba, pentru că nu cred că se va rezolva ceva. La noi rămâne ca la noi, noi cu paguba și ei cu drumul și pietrele”, a povestit femeia.

Caragea, șublerul și instanța

În sprijinul șoferilor a venit, în mod surprinzător, Viorel Caragea, fost șef al IPJ Gorj și fost candidat independent la Primăria Târgu Jiu. Acesta a mers chiar pe drumul cu probleme și a măsurat pietrele de pe carosabil, cu ajutorul unui șubler.

„Probele” pe care proaspătul politician le-a ales pentru măsurători au fost luate la întâmplare din grămezile cu criblură din care se aprovizionează camioanele ce transportă materialele respective pe DN 66. Ba unii șoferi i-au spus lui Caragea, fără să îl știe, că a măsurat criblură din grămada „greșită” și că ar fi mai bine să facă analize la grămada de criblură din care se aprovizionau ei. Chiar de acolo a luat Caragea o mână de „pietricele” și nu mare i-a fost surpriza când a descoperit criblură și de mărimea unui ou de gâscă. Cu șublerul în mână și cu un doctorat luat în domeniu, fostul polițist a tras concluzii care arată clar că șoferii au dreptate atunci când se plâng de pietrele care le distrug mașinile. „Media, după mine, ar trebui să fie de maxim 10 – 16 mm pentru aceste pietricele. Cred că în contractul Direcției de Drumuri și Poduri Craiova e prevăzută dimensiunea, dar pe teren am găsit și pietre de 50 mm. Mașina nu are cum să bage atâta bitum fierbinte pentru a stabiliza criblura aceasta și de aici restul. În grămezi sunt sorturi de dimensiuni foarte mari. Una avea 78 cu 59 mm, iar alta de 111 mm cu 89. Realizați ce forță de impact are o asemenea piatră. Cred că ar trebui văzută de cei de la CNADNR pentru că e o problemă”, a spus Caragea.

După ce s-a convins de cât de mari sunt pietrele ce pun în pericol viața șoferilor, acesta și-a făcut timp pentru a ajunge și la întâlnirea pe care șoferii și-au dat-o în zona Debarcader. Mulți i-au cerut de cum l-au văzut să îi ajute în lupta cu CNADNR, iar răspunsul său favorabil nu s-a lăsat mult așteptat, mai ales că avusese cu puțin timp înainte o discuție telefonică, deloc amicală, cu Ion Tudor, șeful Secției Drumuri Naționale Gorj. „Faceți petiția și mi le dați că mă duc eu cu ele la Tribunal, că stau degeaba. Dacă vrea război îi dau eu război”, le-a spus Caragea șoferilor. Puțin mai târziu acesta a postat pe contul său de Facebook un model de plângere pe care oricine îl poate descărca și completa cu datele personale pentru a se adresa instanței împotriva drumarilor.

Disponibilitatea lui Tudor și „dobitocii” din trafic

Mulți dintre șoferi își propuseseră să plece cu mașinile spre sediul SDN Gorj, dar Caragea i-a avertizat pe oameni că riscă o amendă întrucât pot fi reclamați pentru miting neautorizat. În aceste condiții, doar ziariștii au ajuns la Ion Tudor pentru un punct de vedere, acesta dând asigurări că șoferii puteau să vină la el fără probleme pentru că ar fi încercat să le explice cum stau lucrurile. Mulți șoferi erau supărați pe el pentru o afirmație conform cărora „dobitocii” sunt cei vinovați de spargerea parbrizelor. Tudor spune că nu s-a adresat niciodată cu o asemenea expresie celor de bună credință și care mai sunt și victime ale celor care circulă cu viteză pe drumul plin de criblură.

„Am spus că doar un dobitoc poate să circule cu 100 la oră într-o zonă cu restricții de 40 km/h. Nici vorbă să mă fi referit așa la cei care chiar circulă prudent și respectă restricțiile. La noi nu au fost conducătorii auto pentru lămuriri. Unii ni s-au adresat în scris, dar le-am răspuns. Drumul e predat la constructor, la firma care se ocupă de lucrări. Noi suntem beneficiarul și fac precizarea că a venit Laboratorul care a luat probe și de la sorturi și de la emulsia folosită. Dacă suntem sesizați cu diverse probleme, ne deplasăm în teren și dispunem măsuri ce pot ajunge până la întreruperea lucrării pe o anumită perioadă. Dacă vor fi probleme la sorturi, Direcția de Drumuri și Poduri Craiova intervine ferm în asemenea situații”, a menționat Ion Tudor.

SCANDAL

Și în timp, ce la Târgu Jiu se discuta despre ce se întâmplă pe șosea, chiar pe drumul cu probleme șoferii continuă să meargă cu teama că nu vor ajunge la destinație cu mașina întreagă. Mai mult, în trafic au loc scene violente, șoferii luându-i la ceartă pe cei care merg cu viteză, depășesc și, astfel, aruncă în mașinile lor cu criblură. „Un dobitoc, asta i-am spus că este pentru că a venit cu 100 la oră să depășească el trei mașini la rând, fără să îi pese de ce ni se întâmplă nouă. Trăim într-o țară în care e tot mai greu să fii normal, asta ni se întâmplă”, s-a plâns unul dintre șoferii care aștepta „la paletă” pentru a-i veni rândul să își continue deplasarea în zona în care se punea criblură pe asfalt.

Galerie foto


Vizualizări: 5,793

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: