Primar: Guvernul Ponta ne-a transformat în încasatori de biruri

Guvernul Ponta nu a luat în calcul protestul celor aproximativ 3000 de primari PSD şi PNL, membri ai Asociaţiei Comunelor din România (ACoR). După ce săptămâna trecută edilii locali şi-au exprimat nemulţumirile legate de reformele din administraţie, în urmă cu două zile autorităţile centrale le-au pus în spate noi sarcini. În şedinţa de marţi, Guvernul a aprobat o ordonanţă prin care primăriile vor fi nevoite să încaseze impozitele pe venitul agricol, iar toţi banii să-i redirecţioneze către bugetul de stat. Primarii se tem că vor fi percepuţi de către cetăţeni ca „încasatori de biruri” în condiţiile în care sumele strânse din impozite nu vor putea fi folosite pentru comunităţile lor.

Victor Ponta a demonstrat încă o dată că taie şi spânzură fără a ţine cont nici măcar de oamenii care îi reprezintă partidul în teritoriu. Peste 2800 de primari PSD şi PNL, membri ai Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), au înaintat un document prin care şi-au exprimat nemulţumirea faţă de măsurile luate în ultima perioadă de Guvern. Primarii de comune spuneau că nu sunt de acord să colecteze „impozitul pe veniturile din activităţi agricole”, în condiţiile în care toţi banii se duc la bugetul central, iar la primărie nu rămâne nimic. Primarii se plângeau că riscă să fie percepuţi de cetăţeni drept „încasatori de biruri”.

Cu toate acestea, în şedinţa de marţi, Guvernul Ponta le-a închis gura primarilor aprobând o ordonanţă în acest sens. Aşadar, cu voia sau fără voia primarilor, agricultorii vor plăti impozitele la primăria de care aparţin, în cadrul unui departament de specialitate, dacă în localitate nu există o unitate a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Sumele încasate de la contribuabilii persoane fizice care desfăşoară activităţi agricole vor fi depuse de către departamentul de specialitate din cadrul primăriilor, în cel mult două zile lucrătoare, în conturi separate pentru bugetul de stat, respectiv cel de asigurări sociale.

Speră ca Guvernul să revină asupra hotărârii

Primarii USL sunt dezamăgiţi de faptul că sunt ignoraţi în continuare de Guvern. Ion Ciocea, primarul de la Bustuchin şi vicepreşedintele ACoR Gorj, speră ca măcar anul viitor Guvernul să revină asupra acestei hotărâri. „Sunt un om foarte principial, întotdeauna am spus ce era de spus. Sunt lucruri care s-au cerut şi s-au făcut. Sunt lucruri care se cer şi nu se fac. Documentul pe care noi l-am înaintat Guvernului reprezintă nemulţumirile tuturor primarilor din România, nu numai al primarilor USL. Luni, trebuia să ne întâlnim cu domnul viceprim-ministru Dragnea pentru a discuta pe marginea protestului înaintat de noi. Am amânat această întâlnire pentru că dumnealui a avut un deces în familie şi am decis să amânăm momentan discuţii. Marţi, Guvernul a aprobat hotărărea. În continuare, credem că este anormal ca din impozitul pe venitul agricol să nu rămână la primărie nici un procent. Este posibil ca anul viitor să se revină asupra acestei hotărâri ţinând cont de faptul că acum trecem printr-un an în care trebuie achitate arieratele”, a declarat Ion Ciocea.

Edilul de la Bustuchin crede că primarii vor fi percepuţi ca „încasatori de biruri”. „E clar că vom fi percepuţi ca încasatori de biruri. Sunt multe situaţii care ne dezavantajează pe noi ca primari. De exemplu, nu e normal ca noi să dăm amenzi pentru neasigurarea locuinţei, iar banii să nu meargă la bugetul local. În plus, cum putem să dăm amenzi oamenilor care ne-au dat voturile?”, se întreabă Ciocea.

Vor să vadă scris negru pe alb

Primarii se gândesc să-şi continuie protestele, dar numai după ce vor vedea ordonanţa Guvernului. Primarul de la Hurezani, preşedintele ACoR Gorj, spune că sumele încasate din strângerea impozitului pe venitul agricol ar putea fi folosite pentru cadastru şi pentru investiţii. „Aşteptăm să vedem exact textul Ordonanţei de Urgenţă. După ce va apare în Monitorul Oficial vom vedea care sunt formele de protest pe care le vom urma. Încasarea impozitului pe venitul agricol de către primării ne nemulţumeşte foarte tare. Noi vom fi percepuţi ca încasatori de biruri în condiţiile în care banii respectivi merg la bugetul de stat. Mi se pare normal ca sumele respective să rămână integral la primării pentru a-i putea folosi să facem cadastru şi pentru investiţii”, a mai precizat Gheorghe Cîrstea, primarul de la Hurezani.

„Ne merităm soarta”

Marian Rotaru, primarul de la Leleşti, nu regretă că nu mai este în PSD în condiţiile în care nu sunt ascultate nici măcar doleanţele edililor din partidele aflate la guvernare. Ba mai mult, spune că gurvernanţii decid fără să cunoască situaţia din teritoriu. „Sunt foarte mult neconcordanţe între ceea ce decid guvernanţii şi ceea ce este în teritoriu. Nimeni nu ne ia în calcul, nimeni nu ştie cât de greu ne descurcăm. Noi încasăm amenzile de la oameni şi ei folosesc banii. Nu pot să spun decât că ne merităm soarta. Toţi cei care au avut încredere în ei, acum trag consecinţele. Aş fi vrut ca după un an de când am ieşit din PSD, să-mi dau seama că am făcut o greşeală, dar nu se va putea întâmpla acest lucru”, a declarat Marian Rotaru.

Vizualizări: 124

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: