Primăria Motru a evitat o amendă de 800.000 de euro

Vechea groapă de gunoi de la Motru va fi închisă în conformitate cu normele de mediu în cursul acestei luni. „Este o realizare imensă”, spune primarul Gigel Jianu, care susține că România risca la 1 ianuarie o amendă de 800.000 de euro din cauza neînchiderii vechilor gropi de gunoi. Amenda ar fi fost împărțită între cele 40 de localități care erau întârziate din acest punct de vedere.

Groapa de gunoi situată pe deal, la Ploștina, ar fi trebui închisă încă din 2007. Timp în care au fost cheltuiți bani cu tot felul de studii, dar concret nu s-a întâmplat nimic. Doar o împrejmuire, dar nu o ecologizare a zonei, așa cum impun normele de mediu. Primarul Gigel Jianu a reușit să miște lucrurile, deși este la primul mandat. Lucrarea va fi recepționată în această lună. „A costat circa 800.000 de lei, bani din bugetul local. Săptămâna asta e gata. Când am venit eu la primărie, în iulie anul trecut, nu era nimic făcut, iar termenul era 30 decembrie 2016. Am făcut demersuri la Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltării, Agenția de Mediu, Garda de Mediu, Prefectură, Consiliul Județean etc. să cer prelungirea termenului și alocarea de fonduri. Am obținut doar păsuirea de un an, iar lucrarea a trebuit să o facem din fonduri proprii”, a spus primarul Gigel Jianu.

Zece ani de promisiuni

România riscă să intre în procedură de infrigment la 1 ianuarie 2018 din cauza gropilor de gunoi care nu au fost închise. Motru și-a făcut treaba, dar mai sunt localități în țară întârziate. Amenda nu este deloc mică, 800.000 de euro, plus 3.600 de euro pentru fiecare zi de întârziere. „Banii i-ar fi plătit guvernul, dar i-ar fi recuperat apoi de la primării”, explică Gigel Jianu.

Până în anul 2007, toate deșeurile colectate de pe raza municipiului Motru erau duse la groapa de la Ploștina, care se întindea pe circa 14.000 mp. Groapa este înconjurată de pădure pe trei laturi. Deși oficial era închisă, până în 2009 au mai fost depozitate deșeuri acolo, sporadic, fără autorizație, de către diferite persoane. În 2009 a fost construit un gard și au fost blocate căile de acces. La acea vreme, lucrarea de închidere a fost evaluată la 1,3 milioane de lei, suma fiind prevăzută în buget, dar criza a făcut ca încasările să fie mai mici decât se preconizase. Închiderea gropii de gunoi a fost asumată an de an, dar iată că s-a întâmplat abia în 2017. Deșeurile din Motru sunt aduse la depozitul ecologic din Târgu Jiu.

LUCRARE

Închiderea unei gropi de gunoi nu este deloc simplă. Suprafața a fost acoperită cu pământ și împrejmuită, apoi plantată. Au fost realizate drenaje pentru apă, montate 24 de sonde de degazare şi realizate trei puţuri de monitorizare hidrogeologică. Groapa de gunoi din Motru era ultima neînchisă din Gorj.

Vizualizări: 1,594

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: