Primăria Târgu Jiu scapă de procese prin taxe de zeci de miliarde

Omul de afaceri Dumitru Huidu a fost şocat să afle că ar putea pierde procesul pe care l-a intentat Primăriei Târgu Jiu, dacă nu plăteşte o taxă de timbru de 33 de miliarde de lei vechi. Juriştii primăriei au făcut această solicitare instanţei, răspunsul urmând să fie aflat la termenul din 9 iunie. Huidu susţine că este şicanat pentru că oameni din primărie au interesul să dea afacerea altora.

Dumitru Huidu a semnat în urmă cu aproape doi ani un contract de concesiune cu Primăria Târgu Jiu, pentru un teren situat în vecinătatea Pieţei Centrale, în vederea construirii unei parcări supraterane. Concesiunea a fost obţinută în urma unei licitaţii organizate de primărie, dar omul de afaceri nu a intrat nici până acum în posesia terenului. Pentru a obliga primăria să respecte contractul de concesiune, Huidu a acţionat instituţia în judecată, dar în continuare a avut parte de tergiversări. „Nu este posibil ca primăria să aibă o astfel de atitudine faţă de oamenii de afaceri, indiferent despre cine este vorba. Am încercat doi ani pe cale amiabilă, iar pe 22 februarie am acţionat primăria în instanţă pentru obligaţia de a face. Nici la proces nu au încetat cu şicanele, mai întâi au cerut să îl mutăm de la secţia comercială la cea de contencios. Am fost de acord ca să nu mai pierdem timpul, iar acum vin cu propunerea asta aberantă, să plătesc zeci de miliarde taxă de timbru”.

„Este fabulos, incredibil, imposibil”

Omul de afaceri Dumitru Huidu a explicat şi cum au ajuns juriştii primăriei la o cerere atât de aberantă. „Au calculat redevenţa pe care ar trebui să o plătesc eu primăriei timp de 49 de ani şi au ajuns la suma de 331 de miliarde de lei vechi. Cei de la primărie au cerut în instanţă să mă oblice să timbrez acţiunea la această sumă. Taxa de timbru este între 5% şi 10%, de obicei. Dacă prin absurd instanţa ar merge pe 10%, ar însemna să plătesc o taxă de timbru de un milion de dolari. În toată ţara, taxa de timbru pentru obligaţia de a face este de 39 de RON, adică de 10 euro şi ei vedeţi cât cer”.

Huidu nu crede că instanţa va fi de acord cu Primăria Târgu Jiu, dar cei care îi pun beţe în roate au mai câştigat o lună: „Ar fi fabulos, incredibil şi imposibil să fiu pus să plătesc o asemenea taxă. Nu cred că instanţa va accepta această solicitare, dar s-a dat un nou termen, pe 9 iunie, astfel că se mai pierde o lună”.

„Nu renunţ, sunt perseverent”

Probleme pentru Dumitru Huidu au apărut după ce a prezentat în presă faptul că investiţia pe care o va realiza va fi o afacere extrem de profitabilă. Astfel, deşi presupune o investiţie iniţială de nouă milioane de euro, precum şi o redevenţă anuală deloc de neglijat, Huidu a demonstrat cum poate fi o astfel de parcare profitabilă, prin amenajarea unui lanţ de magazine şi restaurante la parter. Probabil că ideea a surâs şi altora, mai ales că Huidu a dat de înţeles faptul că i s-ar fi oferit voalat 300.000 de euro ca să se retragă din afacere. „Am formaţie militară şi sunt perseverent, nu renunţ. Dacă prin absurd mi se va cere o taxă de timbru aberantă, voi căuta alte mijloace legale pentru a obliga primăria să îşi respecte contractul. Terenul există, nu trebuie decât să mi-l dea liber de sarcini şi cu cadastrul făcut. Nu cer nimic altceva”.

Pentru a-şi apăra imaginea, cei de la Primăria Târgu Jiu au susţinut permanent că Dumitru Huidu ar putea începe investiţia şi dacă preia terenul cu sarcini şi neintabulat, dar că acesta refuză din cauză că nu ar avea fonduri pentru o investiţie de asemenea amploare.

SOLICITARE

“Invocăm excepţia netimbrării legale cu privire la cererea formulată de reclamanta SC Noua Agricultură SRL, motiv pentru care solicităm admiterea excepţiei şi anularea cererii ca fiind netimbrată în cuantumul prevăzut de lege. Cuantumul redevenţei se ridică la suma totală de 33.120.000 RON, sumă la care considerăm că trebuie calculată taxa de timbru”.

Sursa: Întâmpinarea formulată de Primăria Târgu Jiu

Vizualizări: 124

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: