Primăria vrea să aducă ghizi la Peştera Polovragi. „Să ştie bine mitologia locului”

Administraţia locală din Polovragi a demarat negocieri cu şefii judeţului în vederea preluării în administrare a Peşterii Polovragi. Primarul Gheorghe Epure crede că acest obiectiv turistic trebuie să revină comunităţii locale şi deja are câteva idei pentru punerea lui în valoare.

Peştera Polovragi este administrată de Muzeul Judeţean Gorj şi este deschisă vizitatorilor mare parte din an. Obiectivul turistic aduce anual venituri de peste 300 mii lei. Autorităţile locale spun că şi-ar dori să facă investiţii pentru a pune în valoare caverna, dar nu pot, pentru că nu sunt proprietari. Vor să o preia în administrare, dar în acelaşi timp nu şi-ar dori să o dobândească cu scandal.

„Din păcate este încă în administrarea Muzeului Judeţean. Este o legitimitate ca noi să solicităm acest drept de administrare şi de patrimoniu al acestei peşteri. Suntem cumva împiedicaţi de a investi în Cheile Olteţului şi în special spre peşteră pentru că, neavând obiectivul, nefiind proprietari, banii vor fi imputaţi. Ne-am permis să punem câteva coşuri de gunoi şi să întreţinem curăţenia, dar vom căuta soluţii să facem un parteneriat şi să ne putem redobândi acea legitimitate de proprietate”, a declarat Gheorghe Epure, primarul comunei Polovragi.  

Administraţia locală vrea să aducă schimbări şi în ceea ce priveşte funcţionarea peşterii. Doreşte să aducă ghizi bine documentaţi care să prezinte turiştilor peştera în contextul vechilor aşezări din zonă. „Mi-ar plăcea să facem multă trimitere la mitologie şi istorie. Pentru că prin Grupul de Acţiune Locală avem prevăzute proiecte care să deschidă trasee turistice, şi eu vreau să le duc mai departe, să fac şi trasee ecvestre, care să meargă şi pe la stâne, şi pe la potcovării. Acei ghizi care vor însoţi turiştii, sunt locuri de muncă până la urmă, vor trebui să ştie absolut foarte bine mitologia locului, să vorbească despre jidovi, despre Zamolxis, care s-a retras în Peştera Polovragi”, a mai spus primarul Gheorghe Epure.

Cele mai multe legende care înconjoară locul sunt legate de liderul spiritual al geto-dacilor, Zamolxis, care ar fi locuit în Peştera Polovragi.

Vizualizări: 1,067

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: