Primării fără bani de investiţii. „Căutăm fonduri europene”

Investiţii tot mai puţine în localităţile din Gorj. Modificările aduse Codului Fiscal au redus considerabil din venituri, aşa că primăriile nu îşi permit investiţii decât cu fonduri europene sau guvernamentale. Şi aici ar putea apărea probleme, pentru că multe unităţi administrativ-teritoriale nu vor putea achita cofinanţările.

Primăria Motru, de exemplu, va avea probleme cu utilităţile şi salariile dacă nu va fi făcută o rectificare bugetară, iar proiectele pe fonduri europene vor fi „în aer”. „Guvernul a promis că în luna iunie are loc o rectificare bugetară astfel încât UAT-urile să primească cel puţin sumele pe care le-au derulat anul trecut. Nu o să mai fie bani de salarii, utilităţi. Am redus din cheltuieli. Dacă nu vom fi ajutaţi, vom avea probleme şi cu plata documentaţiilor, plata cofinanţării”, este teama primarului Gigel Jianu.

Găuri importante în buget a adus şi revoluţia fiscală. „Cei mai mulţi bani vin de la Complexul Energetic Oltenia la Motru. Compania este la zi cu plata impozitelor. Prima tranşă a fost achitată deja. Se simte deja revoluţia fiscală, pentru că au scăzut drastic cotele pe care le primeam de la CEO. Au scăzut cu 28%”, a explicat primarul Gigel Jianu, la Gorj TV.

Primarul încearcă să schimbe faţa oraşului cu bani europeni. Lucrează la un proiect prin care vrea să atragă fonduri pentru reabilitarea Casei de Cultură şi a unor cartiere din Motru: „Se vor reabilita nişte străzi care sunt la nivel de uliţă la această oră. Avem un proiect important. Urmează să finalizăm cererea şi să lansăm în aplicaţie cererea de finanţare. Cel târziu, anul viitor, vom începe lucrările. Avem în pregătire zona de mijloc, pentru că nu a fost reabilitată din anii ’80, de când a fost construită. Este extraordinar de rău în acea zonă. Străzile şi aleile sunt foarte înguste, sunt gropi în beton. Din veniturile proprii, nu putem face nimic şi căutăm fonduri europene. Urmează Casa de Cultură, grădiniţe şi şcoli generale”.

Vizualizări: 1,223

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: