Un nou protest al dascălilor. „Este umilitor să ajungi să-ţi cerşeşti banii”

Câteva zeci de profesori de la Colegiul Auto „Traian Vuia” din Târgu Jiu au protestat joi, 24 mai, în curtea unităţii. Dascălii au refuzat să mai intre la ore, nemulţumiţi că nu şi-au primit banii pe orele suplimentare lucrate luna trecută. Conducerea şcolii şi cea a Inspectoratului Şcolar Gorj s-au acuzat reciproc pentru situaţia apărută.

Aproximativ 25 de cadre didactice s-au raliat protestului. „Noi pe 14 luăm salariile şi în contul nostru nu a intrat acest salariu în întregime. Nu au fost plătite orele suplimentare pe care le-am prestat. Am muncit şi nu am fost plătiţi. De zece zile, aproape în fiecare zi, conducerea şcolii ne spune cu totul altceva. Nu am ştiut nici măcar că nu au fost plătite contribuţiile în întregime către stat. Noi puteam, în această perioadă de timp, să păţim ceva şi nu ştiam că nu suntem asiguraţi. În 23 mai am aflat că s-a plătit diferenţa la contribuţii, dar niciun ban din orele suplimentare. Dacă nu îi luăm până în data de 25 mai, nu mai pot fi luaţi, pentru că programul EDUSAL nu permite. Se pierd banii”, a declarat profesorul Loredana Brujan.

Profesorii nu înţeleg de ce s-a ajuns în această situaţie. „Nouă nu ni s-a dat nicio explicaţie. Conducerea instituţiei ne-a spus că inspectoratul n-a aprobat decât diferenţa de bani care trebuia pentru contribuţii. Am discutat miercuri cu conducerea inspectoratului şi a şcolii. Le-am spus că vom sta în protest şi seara, la 18.00, a venit o echipă de la inspectorat să ne verifice dacă suntem la ore şi dacă elevii sunt supravegheaţi. Erau, pentru că se ocupau colegii de serviciu. S-a încercat să se facă o scindare între cei care avem de luat ore şi ceilalţi. Dacă nu îi primim până în data de 25 mai, îi vom acţiona în judecată”, a spus profesorul Marinela Ciortan.

Dascălii susţin că schema de personal este mult prea încărcată. „Avem oameni angajaţi acum. Şi aceştia nu erau prevăzuţi în acel buget. Ultima dată a fost angajat un şofer, mai avem să angajăm vizitiu, că în rest avem tot ce se poate”, a mai spus profesorul  Loredana Brujan.

În medie, dascălii au de recuperat circa 300 de lei, însă sunt şi profesorii care pierd vreo 500 de lei. „Am un băiat student la Medicină. Am nevoie de banii aceştia. Am muncit pentru ei. Este umilitor să ajungi să-ţi cerşeşti banii care ţi se cuvin de drept”, a spus profesorul Adina Cerbu.

Conducerea unităţii şcolare aruncă pisica moartă în curtea Inspectoratului Şcolar. „Noi am trimis statele de plată împreună cu plata cu ora la ISJ, ni s-a spus că nu sunt suficienţi bani şi că o să primim în două tranşe banii pentru salarii. L-am retrimis fără plata cu ora”, a spus Alina Dănăricu, directorul colegiului.  

Işfan: E o acţiune împotriva mea 

Conducerea ISJ Gorj susţine că a aprobat sumele cerute de conducerea şcolii. Mai mult, Ion Işfan crede că protestul dascălilor este de fapt o acţiune îndreptată împotriva sa. „Sunt nişte răutăţi acolo din partea unora, din ce am văzut miercuri, când m-am întâlnit cu ei. Şi-au primit toţi banii ceruţi. Eu ce să fac? Sunt nişte poveşti acolo, nu prea sunt copii la şcoală, nu prea se fac ore, dar tot ce au cerut au primit. Am spus să facă hârtie cu cât au de primit pe ore suplimentare şi primesc şi banii aceia de la noi. De ei ţine totul, eu n-am primit nimic. E o acţiune împotriva mea. Să facă valuri pe lângă Işfan, vor să dea în mine. Nu ştiu cine are şi ce are cu mine. Anul acesta nu s-a făcut nicio angajare la nicio şcoală din Gorj”, a comentat Ion Işfan, inspectorul general al ISJ Gorj.  

Joi, în jurul orelor 16, Işfan a anunţat că a dat avizul pentru ca profesorii să primească banii pe orele suplimentare lucrate.

Vizualizări: 1,187

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: