Primarii, îngrijoraţi de concedierile de la carierele private

Sistarea cumpărării de cărbune de la carierele private de către Regia Autonomă de Activităţi Nucleare nu este văzută cu ochi buni de edilii localităţilor în care acestea exploatează materia primă. Pe lângă faptul că sute de oameni vor rămâne fără un loc de muncă după încetarea activităţii, microcarierele nu vor mai contribui nici la bugetul local al primăriilor unde îşi au frontul de lucru.

Nemulţumit de situaţia creată prin decizia RAAN de a sista primirea de cărbune de la carierele private din Bazinul Carbonifer Motru este şi primarul din Slivileşti, Sorin Bucurescu. Edilul spune că au existat două astfel de exploataţii private pe raza comunei pe care o păstoreşte, însă acum au rămas fără activitate, una fiind închisă definitiv. „Este un lucru foarte rău ce se întâmplă. Pe raza localităţii Slivileşti existau două cariere de acest gen în Miculeşti. Era un lucru bun, o parte din localnici au un loc de muncă. Primeam anual din taxe şi impozite de la aceste cariere circa un miliard, la unii li se pare puţin, dar cu banii ăştia plăteam iluminatul public pe tot anul în localitate”, a spus Sorin Bucurescu, primarul comunei Slivileşti.

Şi la Cătunele trei cariere private au rămas fără activitate, pierzând clientul principal. Nici autorităţile locale de aici nu văd cu ochi buni decizia RAAN. „Este o problemă foarte delicată şi sperăm să se rezolve problema asta de care atârnă aceste sute de suflete. Se pare că statul nu ia în considerare faptul că preţul de la carierele private este mai mic. Eu susţin carierele private, firmele acestea alocau bani la bugetul local şi cel al statului, plătesc redevenţă minieră, taxe şi impozite şi acum se văd în imposibilitatea de a mai supravieţui. Pe lângă faptul că cetăţenii rămân fără un loc de muncă, să nu uităm şi de celelalte firme care depind de ei precum cele de transport”, a comentat Iulian Vintilescu, viceprimarul comunei Cătunele.

Hanu: Este o problemă socială

Primăria Motru nu încasa mari sume la bugetul local de la cariera privată care exploatează în zonă. Primarul Dorin Hanu este preocupat însă de soarta angajaţilor care activează şi în alte cariere din localităţile apropiate. “ La noi nu a existat decât una singură, la Leurda, cu vreo zece angajaţi. Din punct de vedere al impactului social, sigur că sunt probleme fiindcă şi la celelalte microcariere din jurul municipiului lucrează oameni din Motru şi ar fi greu să-şi întreţină familiile. Din punctul acesta de vedere este o problemă socială, orice loc de muncă pierdut este o problemă socială. Aceşti oameni devin fie şomeri, fie asistaţi sociali”, a precizat Dorin Hanu, primarul municipiului Motru.   

Vizualizări: 178

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: