Primarii îşi pun speranţe în BRUA.  „O binecuvântare!”

Magistrala internaţională de gaze ce va traversa şi judeţul nostru vine ca o gură de oxigen pentru localnicii din cele 12 comune pe care le va afecta. Primarii mai multor localităţi au purtat deja discuţii cu oficialii Transgaz pentru a se putea racorda şi ei la această conductă, chiar dacă va fi una mai mult pentru transportul gazelor şi nu pentru distribuţie. Conducta BRUA e menită să interconecteze rețelele de gaze din Bulgaria – România – Ungaria – Austria. 

În localitatea Bălăneşti, conducta de gaze va traversa peste 700 de proprietăţi. Pentru că în comună nu are gaze, iar preţul lemnelor este din ce în ce mai mare, edilul Ovidiu Pungan a purtat deja o serie de discuţii cu şefii Transgaz pentru a se putea branşa la gaze. „Noi am avut mai multe discuţii chiar şi cu şeful Transgaz. Ni s-a dat un acord prealabil deja. Nu avem gaze în comună şi ar fi o binecuvântare pentru localnici dacă s-ar putea racorda şi ei la gaze când va fi construită această conductă la noi în zonă. Suntem în discuţii să facem la noi în comună o staţie şi de acolo să băgăm gaze în comuna noastră, de aici ar putea să ajungă gaze şi în Tetila, în Bumbeşti Jiu, şi la Scoarţa”, a explicat primarul Ovidiu Pungan.

Pentru oameni, este o veste bună. Aşteaptă să se şi materializeze ideea primarului. „Vă daţi seama că ar fi bine să avem şi noi gaze. Trece conducta de gaze şi pe terenul nostru. Nu am mai cumpăra şi noi atâtea lemne, că s-au scumpit. Aşa am avea gaze mereu, nu am mai sta în ger să spargem lemne. Primarul ne-a promis gaze de când a luat primul mandat. Ar fi bine să bage”, spun oamenii din comună.

Au strâns semnături pentru branşare

Nici la Scoarţa nu sunt gaze, iar localnicilor le-ar surâde ideea. La fel şi primarului. „Ar fi o idee bună. Să vedem cum vor decurge discuţiile. Conducta va traversa la noi vreo 300 de poziţii”, a spus primarul Ion Stamatoiu.

Nici edilul din Târgu Cărbuneşti nu ar refuza dacă i s-ar propune o astfel de idee. „Oamenii care vor fi afectaţi de conductă deja au venit cu o solicitare la primărie. Au strâns aproape 700 de semnături să le bage şi lor gaze. Vom vedea dacă se va putea face acest lucru, pentru că ştim că această conductă va fi realizată să transporte gazul, nu să-l şi distribuie în judeţul Gorj”, a spus primarul din Târgu Cărbuneşti, Dănuţ Birău.

Și în oraş, sunt zone unde oamenii nu au gaze. În satele componente, nici atât. „Tot cu lemne ne încălzim. E bine că avem pădurea aproape. Cumpărăm din pădure. Nu avem încotro. Aşa ne chinuim. Trebuie făcut focul în fiecare cameră să nu stăm toţi grămadă. E greu, dar nu avem încotro. Dacă ne vor propune gaze, acceptăm. E mai confortabil aşa, cu gaze”, a spus un localnic din satul Pojogeni, cel mai afectat de exproprierile pe care le va face statul în Târgu Cărbuneşti.

În total, magistrala de gaze va traversa prin 12 localităţi din judeţul Gorj: două oraşe şi zece comune. Vor fi afectate aproximativ 5.000 de proprietăţi. Cât va primi fiecare expropriat, încă nu s-a stabilit.

Vizualizări: 2,096

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: