Primarul Ilie Petroi a mai fost în arest, în altă ţară!

Primarul comunei Aninoasa, Ilie Petroi, şi-a reluat activitatea la primărie după ce a fost eliberat din centrul de reţinere, acolo unde a ajuns după ce a fost anchetat în deja celebrul dosar "Ydail". Petroi a relatat cum s-au derulat cele 24 de ore în care s-a aflat după gratii. Acesta a spus că şi-a petrecut perioada de reţinere în aceeaşi încăpere cu primarii din Plopşoru, Bărbăteşti şi Cătunele. "M-am simţit frustrat", spune acesta, supărat fiind că s-a aflat în această postură. După cum a declarat, a mai avut o experienţă similară în 1997, în Grecia.

Reporter: V-aţi reînceput activitatea la primărie după ieşirea din centrul de reţinere?

Ilie Petroi: Am revenit la primărie, nu este nicio restricţie din acest punct de vedere. Avem mult de muncă, sunt închiderile de an, vă daţi seama. Nu avem voie să părăsim judeţul în perioada aceasta de control judiciar, dar nu este nicio problemă. E posibil să trebuiască să merg la Bucureşti, cu proiectele, o să văd în ce măsură e nevoie să ajung acolo pentru a depune situaţii de lucrări şi ordine de plată. În sensul ăsta se poate depune o cerere la organul judiciar, cu încuviinţarea organului se poate merge oriunde în ţară.

Rep.: Cum vedeţi implicare dvs. în dosarul Ydail?

I.P.: Cum să o văd? Nedreaptă, în sensul că nu este nimic, nimic, nimic adevărat din toată povestea asta.

Rep.: Se vorbeşte de mită de zeci de mii de lei la fiecare primar anchetat în acest dosar...

I.P.: Că se vorbeşte, se vorbeşte. În referatul întocmit de către procurori se vorbeşte de presupusa mită. Dar nu există, nu a fost dovedită cu absolut niciun document, cu excepţia unei agende, cu consemnări acolo care ar fi aparţinut unui reprezentant de pe la Ydail, nu ştiu exact. Am consultat dosarul pentru că am dat declaraţie. Dacă astfel de înscrisuri într-o agendă pot să constituie probe de mită, atunci toţi din România ne ducem în arest. Se poate inventa oricând o astfel de agendă. Nu ştiu ce a vrut să spună cu agenda aceea.

Rep.: De contractele încheiate cu Ydail de către comuna Aninoasa ce îmi puteţi spune?

I.P.: Asta cu datul contractelor e o poveste. Nu primarul dă aşa cum doreşte. Procedura de licitaţie este una pe SEAP, este o comisie acolo. Am avut un contract vechi cu o societate pe achiziţii publice, cu expert pe achiziţii publice care ne-a sprijinit. Există un birou de achiziţii sau o persoană care face lucrul acesta la nivel de primărie şi am spus-o şi acolo, n-am făcut parte din nicio comisie de selecţie de ofertă şi, ca atare, n-am făcut altceva decât să constat că trebuie semnat contractul de prestări servicii. Există un raport de evaluare care dă câştigătoare o societate sau alta. Au fost şi contracte care s-au încheiat după contestaţii, cu acţiuni în instanţă. E impropriu să spunem că primarul hotărăşte cui, ce şi cu cine semnează.

Rep.: Cum au fost cele 24 de ore în spatele gratiilor?

I.P.: S-au derulat ca 24 de ore după gratii. M-am simţit frustrat în arest, în sensul că nu a fost adevărat. Am fost acolo degeaba, pur şi simplu.

Rep.: În centrul de reţinere aţi fost singur în celulă sau au mai fost alţi primari?

I.P.: Am fost patru primari în aceeaşi încăpere. Am fost cu primarul de la Plopşoru, cu Ţuilă şi cu Adi Mangu.

Rep.: Va spus primarul de la Plopşoru ceva de monedele de aur găsite la el acasă la percheziţii?

I.P.: N-am discutat. Omul era supărat. N-avea rost să-l întreb.    

Rep.: Aţi mai fost vreodată în situaţii de acest gen? Să fiţi reţinut?

I.P.: Nu, aici n-am fost. Am mai fost reţinut când se trecea fără viză fraudulos, pentru că nu se găsea de lucru în România. Motivul era acela că nu aveam viză. Nu eram în Schengen. A fost prin '97, cred. În Grecia am fost reţinut, trecusem Voiam să merg la muncă. După această întâmplare m-am întors în ţară.

Vizualizări: 1,350

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: