Primele fonduri din 2015 ajung la primăriile din Gorj

Peste 88 de milioane de lei au primit localităţile din Gorj de la Ministerul Finanţelor, pentru echilibrarea bugetelor. Din impozitul pe venit Gorjul a primit 36,9 milioane lei, iar din cotele de TVA a fost repartizată suma de 52 milioane lei. Cei mai puţin bani a primit comuna Băleşti, adică 15 mii de lei, urmată de Turburea cu 113 mii lei şi Drăguţeşti cu 126 mii lei. Se pare că noua formula de calcul a avantajat localităţile urbane mici. Cele mai mari sume vor ajunge la Primăria Motru - 4.661 mii lei şi Primăria Tismana - 4.242 mii lei.

Primarul municipiului Motru spune că aceste fonduri acoperă cheltuielile de funcţionare ale administraţiei locale pentru întreg anul 2015. „Au primit bani doar primăriile care nu pot asigura minimul garantat din veniturile proprii. Veniturile oraşului Motru erau extraordinar de mici şi nu puteau asigura buna funcţionare a primăriei. La împărţirea banilor s-au luat în calcul veniturile realizate în 2013. În anul 2013 noi am avut venituri proprii de 15,4 milioane de lei. Prin alocarea sumei de 4.661 mii lei avem o siguranţă de funcţionare, nu trebuie să mai aveam grija că nu sunt fonduri pentru plata facturilor de utilităţi”, a declarat Dorin Hanu, primarul oraşului Motru.

Şi autorităţile locale de  Tismana sunt mulţumite de sumele primite de la Ministerul Finanţelor. „Banii s-au alocat prin formulă de calcul. L-am auzit la televizor pe domnul Dragnea că vor fi avantajate localităţile urbane mici. Asta pentru că se ţine cont de anumite criterii: gradul localităţii, numărul populaţiei, suprafaţa şi chiar lungimea drumurilor interne. Parametrii aceştia ne avantajează foarte mult pentru că noi avem o suprafaţă de 30.000 de hectare, 7.500 populaţia şi 78 de kilometri de drumuri interne. Până acum am fost vitregiţi, din cauza statutului de oraş nu am putut accesa fonduri europene. Poate o da Dumnezeu să avem şi noi noroc”, a declarat Marian Slivilescu, edilul de la Tismana.

Chiar dacă se numără prin localităţile care au primit cei mai puţini bani, primarul comunei Turburea nu este supărat. „Necesităţile comunei noastre sunt mari, dar ştiţi cum e: nemulţumitului îi ia Dumnezeu darul. Sper că ne acoperim cheltuielile. Avem de realizat o reţea de canalizare de 16 kilometri, care va trece prin satele Turburea, Şipot şi Spahii de Sus. Avem un nou contract de asfaltare. Este vorba despre un drum secundar paralel cu DJ 661, este drumul comunal care face legătura între Turburea şi Spahii”, a declarat Ion Bârcă, primarul de la Turburea.

Vizualizări: 117

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: