Primul Crăciun în care Giulia şi Giani au scăpat de „nu avem”

Giulia are trei ani şi a fost părăsită de mamă la puţin timp după naştere. Fratele ei, Giani, are cinci ani, dar nici el nu şi-o aduce bine aminte pe mamă. Chiar şi tatăl, recent revenit acasă după o perioadă de arest în Italia, este un străin pentru ei. O au însă pe bunica pe post de mamă şi un unchi care încearcă să îl suplinească pe tată. Giulia şi Giani merg la grădiniţă chiar şi când sunt bolnavi, pentru a nu pierde laptele şi cornul. Mulţumită cititorilor Pandurul, acesta este primul Crăciun în care micuţii din Logreşti nu vor mai auzi „nu avem” şi „nu se poate”.

Giani are 5 ani, iar Giulia peste câteva luni împlinește trei anișori, însă nu a avut posibilitatea să-și cunoască mama, care a abandonat-o la scurt timp de la naștere. Giani era destul de micuț atunci când mama a plecat în Italia și nu s-a mai întors. Nu și-o mai amintește și nici nu încearcă să facă acest lucru, pentru că acum are o mămică adoptivă. Este bunica din partea tatălui, care cu o pensie de numai 400 de lei lunar îi crește cu greu pe cei doi micuți care nu s-au bucurat nici de sprijinul și dragostea tatălui.

Părăsit de soție, acesta a vrut să se răzbune atât pe mama copiilor săi, dar și pe cel care i-a luat-o de lângă el, însă a sfârșit într-o închisoare din Italia. A stat până acum câteva săptămâni când a revenit acasă, unde încearcă să-și recâștige cei doi copii pentru care „mami” este bunica iar „tata” este unchiul. „Sunt doi copii necăjiți. Mama lor i-a lăsat de izbeliște și a plecat în străinătate, unde a luat-o de minți un alt bărbat cu care a mai făcut am înțeles copii, iar de ăștia doi a uitat. Copilul meu s-a dus după ea și cred că l-a bătut pe bărbatul cu care este ea acum și a făcut închisoare acolo. S-a eliberat și a venit acasă. Ne descurcăm foarte greu numai cu pensia mea de 400 de lei lunar și cu alocația de la stat. Copiii merg la grădiniță și le trebuie și lor haine, pachet, numai eu știu ce greu este. Mă mai ajută celălalt băiat al meu”, a precizat Ana Calotă, bunica micuților.

Giulia nu are certificat de naștere

logresti_1Pentru că mama a părăsit-o la scurt timp după ce Giulia a văzut lumina zilei, iar tatăl ei a plecat după ea, micuța nu a fost înregistrată la Primărie și din acest motiv nu primește alocație de la stat. Venit în țară după ani de absență, tatăl ei a început să facă demersurile în acest sens. „Nora mea a plecat de când fata era mică. Mi-a lăsat-o și gata. A trebuit să am grijă de ea pentru că săracii copii nu au nicio vină. I-am crescut și eu așa cum am putut. Numai băiatul primește alocația de la stat, pentru că fata nu a fost înregistrată. Acum a început tatăl ei să facă demersurile pentru a o trece la primărie și să-i ia certificatul de naștere. Sperăm să reușească acest lucru”, a mai spus bunica micuților.

Singura jucărie a Giuliei, o păpușă fără mâini

Din pensia de mizerie bunica poate să le pună ceva pe masă și să le cumpere câteva hăinuțe, să-i trimită la grădiniță, dar de jucării nici nu poate fi vorba. Băiețelul se joacă cu ce apucă, iar Giulia are o păpușă fără mâini la care ține ca la ochii din cap și nu adoarme în nicio noapte fără ea. „Nu prea avem jucării. Ne-am fi dorit să ne aducă Moș Crăciun, dar a zis buni că nu se știe dacă va veni. Giulia are o singură păpușă, nu mai are haine și nici mâini, dar nu se poate culca fără ea seara. Se joacă toată ziua cu ea. Noi sperăm să vină Moșul, pentru că am învățat și trei poezii la grădiniță să-i spun”, a povestit băiatul de numai cinci ani.

Se duc la grădiniță pentru lapte și corn

Giulia și fratele ei se duc la grădiniţă ca să se joace, dar și să primească laptele și cornul. „Amândoi se duc la școală. Fata a fost răcită și s-a dus și așa, ca să primească laptele și cornul. Le place foarte mult și pentru asta se duc zilnic la grădiniță și prin ger, și prin ploaie. Acolo au și jucării și se mai joacă cu ceilalți copii. Nu am ce să le fac. Le ofer și eu ce pot. Mai mult nu am de unde. Sunt și eu bătrână și doar copiii ăștia mă mai țin”, a povestit bunica.

De Moş Nicolae, bunica a rupt din pensie 10 lei pentru dulciuri. „Ei și-au dorit să primească jucării, mai multe lucruri, dar nu am avut posibilități. Când i-am văzut că își curăță cizmele, le lustruiesc și le pun la ușă ca să-l aștepte pe Moș Crăciun mi s-a rupt sufletul de ei și m-am dus la magazin, am cumpărat de 10 lei dulciuri și le-am pus în cizme să le găsească dimineața. Nici nu știți ce bucuroși au fost că a venit moșul și la ei”, a mai spus bunica.

Moș Pandurul le-a adus ce și-au dorit

Pentru că au fost copii cuminți și nu au ieșit din cuvântul bunicii, Moș Pandurul a ajuns și la ei cu daruri multe de la cititori. Micuții au primit hăinuțe suficiente pentru a merge la grădiniță fără probleme, încălțăminte, dar și dulciuri și jucăriile atât de dorite de cei mici. Cei doi copilași și-au dorit mașinuțe, păpuși și plușuri, pe care le-au și primit.

Vizualizări: 190

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: