Piţărăii, Capra şi Ursul în Piaţa Prefecturii

Piaţa Prefecturii a devenit neîncăpătoare pentru sutele de colindători veniţi din tot judeţul să le facă urări aleşilor locali în prag de sărbători. Costumaţi în mod adecvat colindelor interpretate, aproximativ 300 de persoane cu vârste începând de la 3 anişori şi până la peste 60 de ani au demonstrat încă o dată că gorjenii din mediul rural păstrează vii tradiţiile moştenite de la bunicii şi străbunicii lor. Spre deliciul publicului au fost prezentate obiceiuri precum Capra, Ursul şi Piţărăii.

Startul alaiului obiceiurilor de iarnă a fost dat ieri dimineaţă în faţa sediului Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj. Parada a continuat până în Piaţa Prefecturii, unde grupuri şi formaţii folclorice din Gorj şi Mehedinţi au prezentat tradiţiile zonei de unde provin.   

Conform tradiţiei toţi au primit cadouri din partea reprezentanţilor Consiliului Judeţean Gorj. „Alaiul obiceiurilor de iarnă a devenit o tradiţie la nivelul judeţului nostru. În fiecare an, în preajma sărbătorilor de iarnă grupuri şi formaţii folclorice vin şi ne colindă, potrivit tradiţiilor din diferite zone”, a declarat Oana Paloş, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Gorj.   

Colindele, păstrate cu sfinţenie în zona de munte

Cei mai vârstnici colindători provin din zona Polovragi. Îmbrăcaţi în ciobani şi înarmaţi cu fluierele, colindătorii spun povestea ursului prins şi jupuit după ce a mâncat 10 miei. “Am învăţat cântecele şi strigăturile de la moşii şi strămoşii noştri. Încă de mic copil mergeam cu Ursul şi zeci de kilometri fără să simt oboseala. Ăsta e farmecul sărbătorilor să mergem din casă în casă şi să spunem povestea ursului. În colindă se spune că am prins un urs care ne-a mâncat 10 miei. L-am legat, l-am jupuit, iar acum îi purtăm blana, iar ursul nostru trebuie să joace după cum îi cântăm noi cu fluierul”, a declarat un colindător.

Nici grupurile din Cloşani nu s-au lăsat mai prejos, ci au prezentat şefilor judeţului obiceiul din zona lor, din seara de Ajun. “La Cloşani, în Ajunul Crăciunului, toţi oamenii poartă măşti şi dansează. După aşa zisul dans al moşilor se aleg cele mai frumoase măşti. Obiceiul de Crăciun “Piţărăi cu măşti” se desfăşoară în data de 24 decembrie”, spune Carmen Sarcină , coordonatorul Ansamblului “Roua” din Cloşani. Când pleacă în Piţărăi, fiecare colindător din Cloşani poartă o traistă în spate, un săculeţ  pe umăr şi un băţ de alun împodobit frumos. Familiile colindate le împart mere, colaci şi nuci.

Şi la Baia de Fier se păstrează tradiţiile dinaintea Crăciunului. “În seara de Ajun noi mergem cu capra prin comună. Caprele le-am confecţionat noi aşa cum am învăţat de la bunicii noştri. Pentru acest obicei ne pregătim cam cu o lună înainte”, a declarat un tânăr colindător.

Vizualizări: 193

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: