Primul foișor inteligent din România, construit de elevi, amplasat la Târgu Jiu

Circa 50 de elevi de la mai multe licee tehnologice și școli profesionale din Gorj au construit primul foișor inteligent din România. Acesta a fost realizat vara trecută în cadrul proiectului Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei, derulat de OMV Petrom, și a fost montat luni, 27 martie, pe Insulița Jiului din Târgu Jiu. Cu acest prilej, tinerii au venit în fața municipalității și cu alte propuneri pentru amenajarea parcului de pe malul Jiului. 

Foișorul inteligent îmbină tehnologiile moderne de iluminat, producția de energie verde și cea de stocare, dar și designul tradițional. Foișorul are în componența sa niște hamacuri, dar și scaune și mese ce pot fi folosite de toți cei care vor veni să se relaxeze în parcul de pe Insulița Jiului. Iluminatul pe timp de noapte este asigurat de către panourile fotovoltaice montate pe acoperișul foișorului. Mai mult, energia produsă de acestea poate fi folosită și la încărcarea dispozitivelor electronice, foișorul fiind dotat cu prize în acest sens. Tinerii care l-au realizat provin de la mai multe licee tehnologice și școli profesionale din Gorj.

Speră să nu fie vandalizat

Elevii spun că prin participarea la acest proiect au învățat să muncească în echipă. „Proiectul nostru se referă la tinerii meseriași și viitorii constructori, electricieni. Noi am asamblat de două ori acest foioșor. Noi am împărțit muncile, ne-am ocupat fiecare de câte o muncă. Eu m-am ocupat în principal de zona electrică. Noi am depus o muncă destul de mare, sperăm să nu fie vandalizat. Ceea ce este important este că am învățat să lucrăm în echipă”, a spus Mihai Delcea, elev la Liceul Energetic din Târgu Jiu.

Tinerii au montat foișorul în parcul de pe Insulița Jiului. „Eu am pus acele margini din lemn la acoperiș, am montat sistemul de boxe și i-am ajutat și pe ceilalți la panourile traforate. A trebuit bătută șindrila la acoperiș, panourile traforate au trebuit lipite, fiind din mai multe bucăți. Am lucrat și când am fost în tabără, acum a fost mai simplu. Eu studiez la liceu electronica și m-a ajutat faptul că am lucrat la acest proiect”, a spus Andrei Iulian Ureiche din Mușetești, elev în clasa a X-a la Colegiul Tehnic „Ion Mincu”. 

Bibliotecă verde şi teren de golf, în parc

La inaugurarea foișorului inteligent a participat și Mona Nicolici, manager de sustenabilitate în cadrul OMV Petrom. Aceasta i-a transmis primarului interimar din Târgu Jiu că elevii gorjeni au fost cei mai buni dintre cei care au luat parte până acum la proiectele derulate de OMV Petrom și i-a cerut să ia în considerare propunerile lor. De altfel, tinerii au prezentat câteva idei pentru înfrumusețarea Parcului de pe Insulița Jiului, prin folosirea de materiale reciclabile. Unele dintre acestea au făcut referire la înființarea unui teren de golf, dar și a unei biblioteci „verzi”, realizată din lemn reciclat și sticlă. Autoritățile locale au promis că vor ține cont de aceste propuneri.

Galerie foto






Vizualizări: 2,368

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: