Primul salariat din CEO care vrea să-şi recupereze concediul în instanţă

Un angajat al Complexului Energetic Oltenia a apelat la instanţă pentru a-şi recupera zilele de concediu din 2013, pe care conducerea a refuzat să i le acorde pe motiv că a avut concediu medical. Este vorba despre situaţia despre care se ştia că s-a rezolvat în CE Oltenia, când angajaţii primeau concediu de odihnă raportat la zilele de muncă lucrate. Juristul Marius Popescu este primul salariat al CE Oltenia care a dat compania în judecată pentru a-şi recupera drepturile. Popescu este sigur că după ce va câştiga procesul vor fi foarte mulţi salariaţi care vor acţiona complexul în judecată pentru acelaşi motiv.

În luna aprilie 2013, directorul financiar Daniel Pităroiu şi Ion Ruşeţ, reprezentant al Federaţiei Naţionale Mine Energie, au semnat o înţelegere prin care concediul de odihnă şi prima de vacanţă erau acordate în funcţie de zilele de muncă efectiv lucrate. Practic, toţi sindicaliştii au fost de acord, în Comisia Paritară, cu ceea ce a urmat după câteva luni. Numai că după ce au văzut consecinţele ei se făceau că nu prea ştiu despre ce este vorba.

Sindicatele au fost de acord

Culmea, deşi hotărârea de Directorat a fost dată în 17 aprilie 2013, ea a început să aibă efecte prin noiembrie când au aflat şi salariaţii despre această decizie. Abia atunci au apărut primele persoane care au reclamat faptul că trebuie să dea înapoi sute de lei. Sute de persoane care au avut concedii medicale au fost înştiinţate că trebuie să dea înapoi banii din prima de vacanţă deoarece au avut concediu medical. Durata concediului de odihnă, indemnizaţia de concediu de odihnă şi prima de vacanţă erau diminuate, conform deciziei Directoratului, acceptată de sindicate, dar excepţie erau concediile medicale pricinuite de boli profesionale, boli incurabile sau accidente de muncă. „După efectuarea concediului de odihnă se vor recalcula indemnizaţia de concediu şi prima de vacanţă în raport cu numărul de zile diminuat proporţional cu timpul nelucrat, iar sumele încasate necuvenit se vor reţine conform Codului Muncii. Pragul minim de 3000 de lei aferent primei de vacanţă va fi acordat şi calculat proporţional cu timpul lucrat efectiv într-un an calendaristic“, mai prevedea hotărârea din 17 aprilie. Ulterior, după ce sindicatele au invocat o directivă europeană, reţinerea acestor sume a fost sistată.

Popescu vrea concediu de la judecător

Nu s-au mai oprit banii, dar nici concedii nu au mai fost acordate. Este cazul lui Marius Popescu, consilier juridic la Jilţ Nord. El a povestit că a stat 8 luni în concediu medical, de la sfârşitul lui 2012 până în august 2013, în urma unei operaţii la picior. Când s-a întors la serviciu, Marius Popescu a solicitat cele 13 zile de concediu de odihnă aferent anului în curs. Cererea de concediu a făcut-o în data de 8 noiembrie, iar răspunsul a venit pe 3 decembrie. Directorul carierei Jilţ Nord, Viorel Vulpe, i-a transmis acestuia că potrivit unei decizii luată în Comisia Paritară pe 10 aprilie şi transpusă într-o hotărâre de Directorat din 17 aprilie, concediul de odihnă i s-a diminuat din cauza concediului medical. Pentru că nu a primit cele 13 zile de concediu de odihnă, Marius Popescu a dat în  conducerea companiei. Popescu are mai multe procese cu CE Oltenia, cauze despre care vom publica alte articole în curând. Juristul a declarat că a hotărât să acţioneze în judecată conducerea companiei pentru a-şi recupera cele 13 zile de concediu dar mai ales pentru a demonstra abuzul Directoratului. „Am dat complexul în judecată pentru că am fost neîndreptăţit. Conform unei directive europene, 2003/88, ar fi trebuit să primesc acele zile de concediu pe care le-am solicitat“, a declarat Popescu. El a mai spus că sunt mai mulţi angajaţi ai CEO care aşteaptă decizia în procesul lui pentru a da şi ei compania în judecată. „Sunt foarte mulţi care aşteaptă să vadă dacă primesc răspuns favorabil şi vor da şi ei în judecată. Ştiţi cum este, cel puţin mie nu mi-au dat zilele de concediu, dar sunt persoane cărora le-au reţinut bani. Au oprit banii oamenilor în mod abuziv. După ce şi-au dat seama că este ilegal ce fac au sistat reţinerea sumelor, dar unora le-au oprit bani. Este ilegal“, a mai declarat Popescu.

Vizualizări: 153

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: