A fraudat APIA, acum şi fondul de şomaj. Împreună cu Mischie!

Fosta funcționară a Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură Gorj, Otilia Arjocu, inculpată în două dosare penale și găsită incompatibilă de ANI, are acum probleme penale și pentru banii încasați prin firma sa pentru a crea noi locuri de muncă la Padeș. Rețeta ei a fost aplicată ca trasă la indigo de un alt administrator de firmă din localitatea respectivă, Nicolae Mischie, fără nicio legătură cu faimosul politician, marți seara amândoi fiind reținuți pentru 24 de ore.

Otilia Arjocu a devenit „oaia neagră” a Padeșului prin ilegalitățile pe care le-a comis ca funcționar public în ultimii ani, acum anchetatorii luându-i la puricat afacerile firmei pe care a administrat-o între 2006 și 2010. Culmea este că și Agenția Națională de Integritate a declarat-o pe Arjocu ca incompatibilă pentru că era și administrator de firmă și funcționar public, ea contestând la instanță decizia inspectorilor de integritate, procesul fiind pierdut de aceasta, lucru care a și dus la îndepărtarea sa din rândurile APIA.

Zeci de angajaţi fictivi

Oricât a negat Arjocu că a făcut afaceri când lucra la APIA, acum polițiștii vin și demonstrează cu acte că femeia învârtea sute de mii de lei, pe care și i-a băgat în buzunar doar prin simpla manevrarea a unor hârtii. Aproape 300.000 de lei este prejudiciul pe care fostul funcționar public l-a creat bugetului prin firma sa. Arjocu este cercetată pentru că ar fi efectuat angajări fictive de persoane în perioada 2006-2010, ar fi falsificat decizii de încetare a raporturilor de muncă şi ştate lunare de salarii, folosind, de asemenea, aceste înscrisuri pentru a induce în eroare pe reprezentanţii Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Gorj, beneficiind, astfel, în mod ilegal de subvenţii pentru sine şi indemnizaţii de şomaj pentru alţii, după cum a comunicat IPJ Gorj.

Ancheta de acum vine după ce, la sfârșitul anului trecut, Arjocu a mai fost trimisă în judecată în alte două dosare penale, procurorii DNA de la Târgu Jiu, pe vremea când instituția exista fie și pe hârtie, descoperind și probând că fosta angajată a APIA a falsificat și acolo documente. Actele au fost folosite de un cumnat al său, dar și de tatăl fostei sale șefe, Delia Mercioiu, devenită Petrescu după divorț, fiecare dintre cei doi încasând ilegal de la stat subvenții de circa 70.000 de lei. Pe lângă tunul dat în aceeași perioadă de Arjocu cu banii de la AJOFM, subvențiile de la APIA par bani de înghețată, acum femeia trebuind să răspundă pentru faptele sale în fața judecătorilor.

Statul, păcălit și de Mischie

Povestea Otiliei Arjocu și a subvențiilor încasate pentru locuri de muncă înființate doar pe hârtie a fost descoperită de nicolae_mischie_frauda_somajanchetatori și în cazul lui Nicolae Mischie. La 65 de ani, bărbatul era administrator la o firmă care, între 2005 și 2009, a încasat și ea peste 312.000 de lei. Conform IPJ Gorj, acesta în mod repetat, ar fi efectuat angajări fictive de persoane, ar fi falsificat decizii de încetare a raporturilor de muncă şi ştate lunare de salarii, folosind aceste înscrisuri pentru a beneficia în mod ilegal de subvenţii pentru sine şi indemnizaţii de şomaj pentru alţii.

Și Arjocu, dar și Mischie, sunt anchetați și acuzați de comiterea infracţiunilor de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată. La fel ca ei au mai păcălit bugetul de stat până acum soții Costoiu din Prigoria sau membrii familiei Trancă, din aceeași localitate, trimiși în judecată de ani de zile și necondamnați prin vreo sentință definitivă până acum de către instanțele de judecată. Cel puțin în cazul soților Costoiu vorbim chiar de un fost viceprimar al localității Prigoria, fugit în străinătate cu jumătatea sa, de ani de zile de când a fost deschis acest dosar anchetatorii nereușind să îi mai dea de urmă. Evident că, în aceste împrejurări, nici bugetul de stat nu și-a recuperat prejudiciul.

PUŞI ÎN LIBERTATE

După ce au stat 24 de ore după gratii, cei doi administratori din Padeş au fost prezentaţi miercuri Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, cu propunere de arestare preventivă. Procurorii au decis ca aceştia să fie anchetaţi în libertate însă sub control judiciar.

REACŢIE

Romeo Chiriac, directorul AJOFM Gorj, a spus că în ultimii ani au fost luate măsuri pentru a nu mai fi posibile fraude de genul celor din anii 2005-2010. „În prezent, când avem o suspiciune, trimitem corpul de control, iar dacă este cazul sesizăm poliţia înainte ca subvenţiile să ajungă la firme”, a explicat Chiriac.

Vizualizări: 245

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: