Afacerea de 20 de milioane de lei care ar putea aduce DNA la Târgu Jiu!

Ştiţi scările făcătoare de victime de la intrarea în Policlinica Târgu Jiu, pereţii scorojiţi şi tencuiala căzută, uşile de pe vremea lui Ceauşescu, scaunele şi fotoliile învechite şi mai ales mirosul sugestiv? Miile de pacienţi ar fi putut scăpa de toate acestea dacă acolo s-ar fi investit 20 de milioane de lei. O parte din ei chiar au fost cheltuiţi însă starea policlinicii este la fel de jalnică, iar singurii perdanţi sunt gorjenii. Cea mai mare parte a banilor ar fi  fost consumată pentru subsolul clădirii şi acoperiş! Surse politice spun că acesta ar fi motivul pentru care DNA ar ajunge şi la Gorj.

Policlinica Târgu Jiu se află într-o stare jalnică la trei ani de când autorităţile au anunţat cu mare fast demararea unor lucrări de reabilitare de aproape 20 milioane de lei. Tavane crăpate, tencuială căzută, cabluri neizolate şi zeci de pacienţi pe holuri! Aceasta este imaginea pe care o oferă Ambulatoriul a cărui modernizare trebuia inaugurată încă de la începutul anului trecut. Deşi a efectuat mai puţin de jumătate din volumul lucrărilor, constructorul a intrat în insolvenţă, dar nu înainte de a încasa mulţi bani. Reprezentanţii Consiliului Judeţean anunţă o nouă licitaţie peste aproximativ două luni.

O singură ofertă, 50% din lucrări neefectuate

poza_spital_1Firma Conexvil Rm. Vâlcea a fost singurul participant la licitaţia organizată de Consiliul Judeţean Gorj pentru atribuirea lucrărilor de reabilitare a Policlinicii.   Valoarea proiectului „Reabilitare, modernizare şi echipare Ambulatoriu Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu” a fost de 19,5 milioane de lei, din care 13,2 milioane erau alocate de Uniunea Europeană, 5,8 milioane de Guvernul României şi 445.000 lei reprezenta contribuţia Consiliului Judeţean Gorj. În urma licitaţiei valoarea lucrărilor a ajuns la 15.049.654, 64 lei. Lucrările au început în luna februarie 2011, iar termenul de finalizare al acestora era în aceeaşi lună a anului 2013. Ultima amânare a termenului de finalizare a fost data de 22 august 2013, însă nici această dată nu s-a respectat figurând în continuare chiar şi pe panoul din faţa Policlinicii. La sfârşitul anului trecut, constructorul a anunţat intrarea în insolvenţă.

Pe lângă faptul că nu şi-a dus la bun sfârşit obligaţiile contractuale, firma Conexvil Rm. Vâlcea a lăsat în urma ei un adevărat şantier, din această cauză fiind necesară blocarea accesul pe unul din palierele Policlinicii. „Am înţeles că firma a intrat în insolvenţă. Lucrările nu au fost finalizate, s-au întrerupt brusc. Nu mi se pare în regulă că firma respectivă a plecat lăsând un adevărat şantier în urma ei. Palierul respectiv a fost închis. Nu este o zonă utilă traficului, mai ales că sunt cabluri neizolate”, a declarat Marius Sponoche, managerul Spitalului Judeţean Târgu Jiu. Policlinica Târgu Jiu se degradează de la o zi la alta: nu au fost finalizate  instalaţiile electrice, tencuiala se desprinde de pe pereţi, tavanele crapă, iar scările de la intrare se macină. Asta în condiţiile în care zeci de pacienţi vin zilnic la consultaţii în Ambulatoriu. Ca să evite accidentările oamenii intră în Policlinică pe rampa destinată persoanelor cu handicap. Vasile Stănculete, directorul medical al Spitalului Judeţean Târgu Jiu, spune că lucrările au fost realizate în proporţie de 50%. „Cred că s-a efectuat cam jumătate din volumul lucrărilor: s-a înlocuit ţigla de pe acoperiş, s-a lucrat la reabilitarea subsolului, iar partea Policlinicii pentru copii s-a finalizat în totalitate. Sperăm să fie desemnată cât mai repede o altă firmă pentru a se relua lucrările şi a se putea finaliza până la începutul sezonului rece”, a declarat Stănculete.

Se pregăteşte o nouă licitaţie

poze_spital_5Reprezentanţii Consiliului Judeţean Gorj spun că firmei Conexvil Vâlcea i s-au perceput daune pentru neîndeplinirea contractului. „Valoarea totală a lucrărilor a fost de 15.049.654,64 lei. Valoarea decontată, lucrări efectuate, către Conexvil a fost de 6. 961.695,05 lei. Din cauza neîndeplinirii obligaţiilor contractuale, din această sumă noi am scăzut garanţia de bună execuţie 341.397, 61 lei. De asemenea, la ultima situaţie de lucrări am mai reţinut suma de 226.021,04 de lei drept daune pentru neîndeplinirea contractului”, a declarat Ciprian Florescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj. Acesta a mai precizat că, în cel mult două luni va fi organizată o nouă licitaţie. „Suntem în faza de revizuire şi actualizare a proiectului tehnic. Această procedură va fi finalizată până la sfârşitul lunii aprilie, după care vom înainta proiectul la ADR S-V Oltenia, de unde va fi trimis la Autoritatea de Management. În aproximativ două luni, vom publica pe SEAP o nouă licitaţie”, a menţionat Ciprian Florescu.     

SURSE

Şeful firmei, Petre Bădârcea nu a putut fi contactat. Potrivit articolelor apărute în presă, acesta spune că nu a primit bani nici pentru ce a lucrat, în timp ce alţii spun că a primit şi pentru ce nu a făcut. Mai mult, ar exista un raport al Curţii de Conturi care ar dezvălui afacerea oltenească pe bani europeni iar de aceasta ar fi interesată şi DNA.

Vizualizări: 254

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: