Primul traseu de via ferrata nocturnă din lume amenajat la Baia de Fier

Clubul montan White Wolf din Baia de Fier a deschis, oficial, sezonul de escaladă montană începând cu data de 1 aprilie. Iubitorii sporturilor montane se pot bucura de un traseu via ferrata nocturnă, amenajat pe faţa stâncilor din Cheile Galbenului. Potrivit reprezentanţilor Clubului White Wolf, traseul din apropierea Peşterii Muierilor este primul traseu via ferrata din lume care poate fi făcut şi pe timpul nopţii. Gabriel Dan Chiriac, preşedintele clubului, spune că toate traseele de escaladă montană din zonă sunt cu parcurgere gratuită. Turiştii vor suporta costuri suplimentare doar în condiţiile în care solicită echipament specific sau asistenţă tehnică.

Peste 100 de trasee sunt amenajate în zonele Baia de Fier şi Polovragi. Noul sezon de escaladă montană s-a deschis în urmă cu câteva zile, iar iubitorii sporturilor montane nu au întârziat să apară. „Am deschis noul an de escaladă. Lucrăm la un traseu de escaladă sportivă, suntem o zonă acoperită de aproximativ 110 trasee pe Baia de Fier şi Polovragi. De asemenea, desfăşurăm activităţi de amenajare la via ferrata, acest sistem care ne permite să ducem şi turişti mai puţin experimentaţi pe zone de stâncă. Putem spune că deja suntem la al şaselea traseu, suntem zona cu cea mai mare acoperire din ţară pentru acest tip de activitate montană. Pregătim încă două trasee de drumeţie montană, pedestră, astfel încât să ajungem la aproximativ 6 trasee turistice mari. Mai avem 5 trasee turistice de scurtă durată. Turiştii care vin în zonă au posibilitatea să-şi aleagă fie o şedere mai lungă cu activităţile specifice, fie o şedere mai scurtă, în tranzit cu vizitarea Peşterii Muierilor, Peşterii Polovragi sau Cheile Olteţului şi a traseelor scurte care pot să le arate cheile de sus”, a declarat Gabriel Dan Chiriac, preşedintele Clubului White Wolf.
O atracţie pentru turişti o reprezintă traseul via ferrata care poate fi parcurs pe timpul nopţii. „Avem un traseu de via ferrata cu nocturnă, în prezent este primul din lume la acest sistem de lucru. Acest traseu este spectaculos, este un traseu amenajat pe faţa stâncilor din Cheile Galbenului, este un traseu care îţi dă posibilitatea să te verifici, să te controlezi, să te autodepăşeşti, să lucrezi în grup şi în acelaşi timp să lucrezi cu tine însuţi pentru a putea să-ţi învingi frica de înălţime. Via ferrata este o tehnică alpină combinată, ceva între drumeţia normală şi escalada sportivă, iar traseul este amenajat cu puncte de prindere a unui cablu metalic astfel încât oamenii cu echipament specific au posibilitatea să meargă de-a lungul acestui cablu de jos şi până pe vârful stâncilor, la capătul traseelor”, a precizat Gabriel Dan Chiriac.

Redescoperă natura de fiecare dată când parcurge traseul via ferrata
Unul dintre iubitorii sporturilor montane care redescoperă natura de fiecare dată când parcurge traseul via ferrata este Marian Doldur. „Fac foarte des acest traseu, nu cred că o să mă satur vreodată pentru că întotdeauna descopăr ceva nou, natura lucrează, natura se schimbă. Nu numai traseul de via ferrata este excepţional, dar şi peşterile care sunt în zonă, traseele montane din zonă sunt extraordinare. Este un traseu via ferrata varianta cea mai grea, sunt trei variante, dar celelalte două sunt mult mai uşoare, dar aceasta este cea mai spectaculoasă, e superbă. Este o zi superbă şi este păcat să nu ne bucurăm de traseul de via ferrata din zonă. Are o lungime de 150 de metri, are o diferenţă de nivel de 100 de metri de la 650 de metri la 750 de metri, este o îmbinare între mersul pe potecă şi căţărarea pe stâncă, este extraordinar. Traseul din apropierea Peşterii Muierilor se poate face şi în condiţii nocturne, iluminatul stradal este orientat spre munte, proiectoarele luminează muntele, iar traseul se poate face şi noaptea, e ceva de vis”, a declarat Marian Doldur.
GRATUIT
Traseele via ferrata din apropierea Peşterii Muierilor sunt cu parcurgere gratuită. „Traseele noastre sunt cu parcurgere gratuită faţă de alte trasee din ţară, dacă turiştii consideră că au nevoie de echipament şi asistenţă tehnică, atunci putem discuta în funcţie de numărul de persoane, în funcţie de momentul zilei”, a declarat Gabriel Dan Chiriac.

Galerie foto


Vizualizări: 11,863

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: