Procedură anulată de CEO din cauza preţului mare. La final, preţul a fost şi mai mare!

Situaţie mai puţin obişnuită la Complexul Energetic Oltenia. Compania a anulat la începutul lunii august procedura de achiziţie pentru aprovizionarea cu gaze naturale, deoarece câştigătorul Tinmar Gas a venit cu un preţ mult peste valoarea estimată. Procedura a fost reluată de două ori, câştigător fiind  tot Tinmar, dar la preţuri şi mai mari. În final, compania va plăti 55 de milioane de lei, cu 18 milioane mai mult decât preţul estimat. Cel mai interesant este că preţul final este cu circa 20% mai mare decât cel rezultat din prima procedură, care a fost anulată. Fiind vorba de un contract cu o valoare de peste trei milioane de euro, acesta va fi supus atenţiei AGA în şedinţa de la finalul lunii octombrie.

Complexul Energetic Oltenia a publicat pe site o „Notă privind desfăşurarea procedurii de achiziţie pentru atribuirea unui acord cadru pe 16 luni având ca obiect furnizarea de gaze naturale pentru SE Rovinari, SE Turceni, SE Craiova şi SE Işalniţa”. Din document rezultă cum compania a anulat o procedură de achiziţie pentru a obţine un preţ mai mic, dar la final va fi nevoită să plătească un preţ mult mai mare.

Doar două companii au depus oferte

Potrivit documentului, achiziţia de gaze naturale a fost aprobată în şedinţa Consiliului de Supraveghere pe 1 august 2017, aceasta urmând să se facă prin Bursa Română de Mărfuri. Nouă companii de profil au fost informate, acestea fiind: Romgaz SA, CEZ România SA, EON România SA, Engie România SA, OMV Petromgas SA, Delgaz-Grid SA, Arelco Power SA, Conef Gaz SA şi Enel SA.

La procedura de achiziţie din 17 august au depus oferte doar Tinmar Gas pentru cele patru loturi şi Engie România pentru trei loturi, dar la preţuri mult mai mari decât cele estimate.

Astfel, CE Oltenia estimase următoarele preţuri: 111,93 lei/MWh pentru SE Rovinari, 82 lei/MWh pentru SE Turceni, 84,32 lei/MWh pentru SE Işalniţa şi 85,01 lei/MWh pentru SE Craiova.

Tinmar Gas a depus următoarea ofertă, rezultată după şedinţa de tranzacţionare: 131,67 lei/MWh la SE Rovinari, 123,75 lei/MWh la SE Turceni, 113,69 lei/MWh pentru SE Işalniţa şi 117,65 lei/MWh pentru SE Craiova. Oferta celor de la Engie nu era de luat în calcul, fiind de 175 lei/MWh pentru Işalniţa şi Craiova şi 300 lei/MWh pentru Rovinari.

Timnar, câştigător de fiecare dată, dar la preţuri mai mari

Pentru că preţurile rezultate din procedură erau mult mai mari decât cele estimate de companie, procedura a fost anulată şi reluată în 24 august. Au fost invitate şi mai multe firme să participe, dar oferte pentru toate loturile a depus doar Tinmar Gas, tarifele fiind încă cu mult mai mari decât în săptămâna precedentă. Engie a depus ofertă doar pentru Işalniţa, la 120 lei/MWh.

Tarifele propuse de Tinmar Gas pe bursă au fost negociate şi s-a ajuns la următoarea ofertă: 165 lei/MWh la SE Rovinari, 157 lei/MWh la SE Turceni, 115,77 lei/MWh la SE Işalniţa şi 155 lei/MWh la SE Craiova. Cu alte cuvinte, preţurile nu doar că erau mai mari decât cele estimate, dar erau sensibil mai mari şi decât cele din oferta precedentă, cea anulată.

Procedura a fost din nou anulată şi reluată în 28 august, dar tarifele au rămas tot mari. Astfel, la a treia încercare au depus oferte aceleaşi firme. După negociere, preţul propus de Tinmar Gas era de 163 lei/MWh la SE Rovinari, 157 lei/MWh la SE Turceni, 112,77 lei/MWh la SE Işalniţa şi 137 lei/MWh la SE Craiova.

În final, Complexul Energetic Oltenia va plăti pentru gazul contractat de cele patru termocentrale suma de 55,3 milioane de lei, cu 18,2 milioane de lei în plus faţă de preţul estimat.

Galerie foto


Vizualizări: 3,809

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: