Procesiune religioasă inedită în Stoina

Procesiune religioasă în premieră în Oltenia! S-a întâmplat sâmbătă în comuna gorjeană Stoina. Este vorba despre refacerea Drumului Crucii, un eveniment care nu a mai fost realizat în zonă până acum. Circa 200 de credincioși și-au dat întâlnire în satul Mielușei și au mers pe jos aproape trei kilometri.

Drumul Crucii a fost realizat pentru prima dată în Gorj. Autoritățile din Stoina au fost inspirate de procesiunea ce are loc, în 14 septembrie, de Ziua Crucii, în alte localități din țară și au luat inițiativa, iar Mitropolia Olteniei a fost de acord. Mai mulți preoți din zonă au participat la procesiune și aproximativ 200 de oameni au pornit pe traseu. „Este foarte frumos. E prima dată când se organizează așa ceva la noi și ne bucurăm. Sperăm să devină tradiție”, a spus un localnic. „Ne încărcăm cu credință. E foarte interesant. Nu am mai participat până acum la un astfel de eveniment. Îmi place că se respectă această tradiție și la noi chiar, dacă este cu puțină întârziere”, a spus o altă femeie.

Autoritățile promit ca acest eveniment să devină tradiție în Stoina. Am pornit de la o cruce care datează de aproape 200 de ani. „Este o cruce veche din piatră și am oprit de 14 ori pe traseu. Am avut pe traseu și 14 troițe sfințite de preoți. Opririle sunt încărcate de semnificație. Reprezintă momentele grele prin care a trecut Isus Hristos până a fost răstignit pe cruce”, ne-a povestit primarul interimar din Stoina, Cristian Ionescu.

Vizualizări: 1,092

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: