Scandal la şcoală: Sunt interese să fie protejaţi anumiţi profesori

Nemulţumiri între profesorii de la Colegiul Auto „Traian Vuia” din Târgu Jiu. Supăraţi că muncesc cu mai mulţi elevi în timp ce mai multe clase au fost comasate, dascălii acuză Inspectoratul Şcolar Judeţean că a trecut la desfiinţări după ureche, fără să respecte legea. În replică, inspectorii şcolari susţin că nu s-a comis nicio ilegalitate şi profesorilor li s-a transmis să nu mai absenteze de la ore.

Profesorul Loredana Brujan a fost cea care a sesizat că s-ar fi comis nedreptăţi la limita legii după ce mai multe clase au fost desfiinţate în cadrul învăţământului primar şi gimnazial. „În acest an şcolar, în urma unor ordine telefonice, directoarele au făcut foarte multe comasări de clase. Ar fi fost ok dacă erau în baza legii, numai că domnul inspector general ţine cont de lege numai cum îi convine, iar doamnele directoare aplică exact ce li se spune”, a explicat Brujan, la Radio Infinit.

Dascălul vorbeşte chiar despre interese personale în jurul acestor comasări: „Noi avem şi grădiniţă, liceu, şcoală primară şi generală. La liceu, ne-au obligat să lucrăm peste limita admisă de lege, lucrăm şi cu 33, 34 de elevi. La generală au permis clase cu 10 elevi. Este tot în afara legii şi disproporţia este imensă. Să aplice legea, să nu facă favoruri! Nici să sacrifici o generaţie de elevi în  favoarea altor elevi. Interesele sunt clare: vor să păstreze cu orice chip anumiţi învăţători şi profesori care funcţionează la momentul acesta în afara legii, obligând alte clase să funcţioneze tot ilegal, peste limita de elevi admişi într-o clasă”.

 ISJ: Absentează elevii, absentează profesorii!

De partea cealaltă, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Gorj au transmis că toate deciziile s-au luat în litera legii. „Aceste comasări nu au fost făcute numai în acest caz. Este o decizie justificată şi aplicată în toate liceele tehnologice pentru a ne încadra în costurile per elev, pentru a evita situaţia să nu existe fonduri pentru salarii. În ceea ce priveşte comasarea, s-a făcut cu certitudine în spiritul legii”, a dat ISJ Gorj.

Mai mult, Georgeta Popescu a transmis că s-au făcut controale la acest liceu şi, de multe ori, lipseau atât elevii, cât şi profesorii de la ore. „Dacă au dispărut ore, este imposibil, nu dispar preferenţial. Acuzaţia este nefondată. Dispar toate disciplinele. Nu poate fi cineva favorizat sau nefavorizat. Niciun profesor nu este afectat. Nu are norma afectată, nu este în restrângere la momentul la care vorbim. Încercăm să monitorizăm cu atenţie activitatea care se desfăşoară acolo, prezenţa la cursuri a elevilor şi mai ales a profesorilor. De câte ori am făcut noi controalele obişnuite sau în urma unor sesizări, ne-am lovit de aceste situaţii. Absentează elevii, absentează profesorii. Problema liceelor tehnologice, în general, şi a Colegiului Auto, în special, este să iasă dintr-o cutumă negativă”, a fost mesajul Georgetei Popescu.

Vizualizări: 2,608

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: