Profesorii renunţă la executările silite pentru a-şi lua salariile

Cinci profesori de la Liceul Roşia Jiu din Fărcăşeşti, judeţul Gorj, au fost nevoiţi să renunţe la executările silite îndreptate împotriva unităţii. Asta deoarece executarea era pe contul de salarii şi opt angajaţi ai şcolii nu au putut fi plătiţi pe luna octombrie. Profesorii au mers marţi la executor pentru a renunţa la acţiune şi nu le rămâne decât să aştepte ca guvernul să aloce banii promişi în acest sens.

Profesorii de la Liceul Roşia Jiu şi-au primit salariile pe 9 noiembrie, mai puţin opt dintre ei, care au carduri la BCR, singura bancă ce a acceptat blocarea conturilor de salarii. Povestea porneşte de la celebra tăiere de salarii din timpul guvernării Boc. Profesorii şi-au recuperat drepturile în instanţă, dar până la plata efectivă a banilor au trecut ani. Pe cale de consecinţă, aceştia au apelat din nou la instanţa de judecată şi au obţinut dobânzile aferente pentru banii de care au fost privaţi atâţia ani.

Sunt mii de profesori care au câştigat dobânzile în instanţă în fiecare judeţ, suma fiind de ordinul sutelor de milioane de lei în toată ţara. La liceul din Fărcăşeşti, cei cinci profesori care au recurs la executarea silită au de recuperat circa 20.000 de lei. Directorul Liliana Bugă a spus că a mers marţi la executorul judecătoresc cu cei cinci profesori, pentru a fi deblocate conturile. „Din păcate, este o situaţie pentru care nu există o rezolvare legală. Oamenii au câştigat dobânzile în instanţă, dar nu există o alocare bugetară. Colegii noştri au apelat la executarea silită, dar au blocat contul de salarii, aşa că pentru profesorii care aveau card la BCR nu au putut fi plătite salariile. Suntem la executor acum, unde cei cinci îşi retrag plângerile”, a explicat Liliana Bugă, directorul liceului din Fărcăşeşti.

Banii, eşalonaţi pe cinci ani

Constantin Huică, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj, a spus că legea nu permite executarea conturilor de salarii. Acesta a precizat că la rectificarea de buget ar trebui plătită ultima tranşă din salariile recuperate prin hotărâri judecătoreşti, dar dobânzile vor fi achitate eşalonat. „Discuţia este ca dobânzile să fie date în cinci ani, începând din 2018, 5% în primul an, 10% în al doilea şi aşa mai departe.”

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, estima în vară sumele necesare pentru plata dobânzilor la 700 de milioane de lei, precizând că nu există fonduri alocate pentru acest an.

Profesorii de la Roşia Jiu, ale căror salarii au întârziat o săptămână, precizau într-un email că sunt decişi să facă plângere penală şi să nu mai intre la ore dacă nu îşi primesc salariile.

Vizualizări: 1,602

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: