Profit pentru producătorii de energie, pierderi pentru intermediari

Producătorii de energie au raportat profit pe primul trimestru al anului, în timp ce distribuitorii de energie au înregistrat pierderi majore.  Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a obținut în primele trei luni ale anului un profit net de 482 de milioane de lei, cel mai mare din istoria companiei. Complexul Energetic Oltenia estimează profitul pe primele trei luni la 255 de milioane, iar Nuclearelectrica - 84 de milioane.

În schimb, problemele s-au mutat la distribuitorii de energie, care au avut pierderi, mai ales că prețul a ajuns în februarie și la 600 de lei pe Piața Zilei Următoare. „Cinci furnizori au în intrat în insolvenţă, iar alţi 2-3 au probleme, din cauza situaţiei din iarnă. Furnizorii au fost cei mai afectaţi. Potrivit datelor culese de pe portalul de judecată, estimez la cel puţin 100 de milioane de euro pagubele înregistrate de furnizori”, a declarant Ion Lungu, preşedinte al Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică (AFER), la Energy Forum, eveniment organizat de publicaţia profit.ro.

Prețurile pe piaţa spot a energiei (Piaţa pentru Ziua Următoare PZU) au ajuns la începutul anului la recorduri istorice, de peste 600 lei pe MWh. Cel mai mare nivel a fost miercuri, 1 februarie 2017, când energia se tranzacționa pentru orele orele 18:00-19:00 la prețul de 680 de lei pe MWh. Arelco, KDF, Transenergo Com, Energy Holding sunt printre furnizorii mari care au intrat în insolvenţă sau faliment în ultimul timp. (A.A.)

Vizualizări: 1,000

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: