Cât câștigă salariații CEO din echilibrarea salariilor. De unde vin banii!

Acționarii Complexului Energetic Oltenia, întruniți luni, 15 mai, în ședință extraordinară, au fost informați cu privire la modificările aduse Contractului Colectiv de Muncă prin negocierile din această primăvară. Acționarii au aflat care sunt principalele modificări aduse CCM prin actul adițional. Actul adițional stabilește și din ce bani se va face mult așteptata echilibrare a salariilor, care le poate aduce celor cu lefuri mici o majorare de cel mult 25%.

Primele modificări menționate în actul adițional sunt referitoare la drepturile liderilor de sindicat. Astfel, s-a stabilit că „numărul total de zile libere pentru fiecare organizație sindicală este de 25 de zile medie lunară/500 de salariați membri de sindicat”. Este vorba de zilele în care liderii sindicali sunt plătiți de companie pentru a face muncă sindicală. Într-un alt articol se menționează că deplasarea militanților sindicali la congrese, simpozioane etc. se va face în regim de delegație, adică pe banii companiei, în baza unei solicitări.

Un alt articol din actul adițional se referă la concedierile colective, cu stabilirea de la 1 până la 9 salarii compensatorii per salariat.

Ziua de naștere, liberă

Din 2017, pentru angajații CE Oltenia ziua de naștere este zi liberă, arată articolul 6 din actul adițional. Din articolul următor aflăm când vor fi echilibrate salariile în companie. „Din economia realizată la fondul de salarii, estimată în ultimul trimestru al anului 2017, se va constitui un fond pentru armonizarea salariilor angajaților cu salarii minime corespunzătoare fiecărei funcții/meserii. Armonizarea salarială se va stabili de comun acord cu organizațiile sindicale semnatare. Se va avea în vedere cu prioritate modificarea limitelor minime de salarizare, dar nu mai mult de 25%”, arată art. 7 din actul adițional.

Într-una din anexe apar și sporurile pe care le primesc salariații companiei și anume: spor de fidelitate, spor de carieră, spor de periculozitate, spor de tură permanentă, spor pentru lucru în zilele de sâmbătă, duminică și alte sărbători legale.

În privința altor drepturi, sunt specificate primele de 100 de lei pentru fiecare copil de 1 iunie și de Moș Nicolae, tichetele cadou de Paște de o mie de lei, de Crăciun de minimum 950 lei, cota de combustibil de 500 de lei, prima de ziua meseriei de o mie de lei, transportul gratuit la/de la locul de muncă și tichetele de masă sau masa caldă după caz, precum și alimentația de protecție.

Galerie foto


Vizualizări: 10,098

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: