Programul de lucru al minerilor, decis miercuri. Vezi variantele!

Administrația și sindicatele din Complexul Energetic Oltenia se întâlnesc miercuri pentru a stabili programul de lucru pe perioada ianuarie-februarie. Întâlnirea pare să fie una formală, deoarece, spun surse, administrația a luat deja decizia. Conducerea CE Oltenia dorește ca minerii să stea acasă în perioada 21 decembrie – 13 ianuarie, iar energeticienii până pe 3 ianuarie. Este vorba de zile de concediu fără salariu și șomaj tehnic. Rezultatul unei astfel de măsuri ar fi că salariile minerilor și energeticienilor vor fi mult mai mici.

Depozitele pline cu cărbune și problemele financiare ale CE Oltenia sunt motivele pentru care Directoratul companiei vrea să reducă din costuri prin trimiterea oamenilor în șomaj și fără plată. Administrația propune două zile de concediu fără plată, pe 30 și 31 decembrie, iar în ianuarie o săptămână de șomaj tehnic. Cele două zile de concediu fără plată sunt prevăzute și în Concediul Colectiv de Muncă, dar ele sunt condiționate de un rezultat negativ al companiei, spun sindicatele. „Dacă era pe minus înțelegeam, dar dacă compania e pe profit nu pricep de ce trebuie să se aplice acel articol”, declară liderul sindical Constantin Mitrescu.

Sindicatele cer concediu de odihnă

Sindicaliștii amintesc și de faptul că administrația nu și-a respectat promisiunea făcută în fața salariaților, că vor fi recuperate toate cele trei zile de fără plată din iunie, dar au fost plătite până acum doar două.

Propunerea sindicatelor este aceea de a înlocui șomajul tehnic cu concediu de odihnă și renunțarea la cele două zile de fără plată. Variantele vor fi discutate în ședința Comisiei Paritare de miercuri.  

Pe de altă parte, în companie a fost dat un ordin ca toți salariații să-și ia zilele de concediu de odihnă pe care le au pe anul acesta, până pe data de 21 decembrie. Astfel că posibilitatea ca unele zile de șomaj tehnic să fie de concediu de odihnă pare acum imposibilă.

Vizualizări: 139

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: