Ciurel a amânat pe anul viitor o cheltuială de 100 de milioane de euro

CE Oltenia mai are de cumpărat certificate CO2 de aproape 100 de milioane de euro aferente producţiei din acest an! Dacă le-ar fi cumpărat, ar fi avut acum pierderi uriaşe, nu profit, cum se laudă directorul. Cel mai probabil, cumpărarea va fi amânată pentru anul viitor.

CE Oltenia a anunţat oficial că profitul pe 2013 va fi mai mic decât în alţi ani, pentru că este obligată să cumpere certificate CO2 în valoare de 136 de milioane de euro. „Valoarea scăzută a profitului net estimat pentru acest an este efectul cheltuielilor cu achiziţionarea certificatelor de CO2, pentru care vor trebui alocate cca 136 mil euro“, se arată în comunicatul companiei.

În realitate, doar profitul estimat a rămas mic, chiar şi în condiţiile în care cheltuiala de 136 de milioane de euro nu s-a realizat. Laurenţiu Ciurel spune că a achiziţionat 500.000 de certificate şi este în tratative pentru cumpărarea altor 630.000. Asta în condiţiile în care trebuie să cumpere circa 12 milioane de certificate pentru producţia din acest an, oricum mai puţin decât 18,5 milioane de certificate, câte erau estimate la începutul anului. Pentru că nu s-a produs suficientă energie, complexul va mai cumpăra certificate de circa 90-100 de milioane de euro, nu de 136 de milioane cât se estimase iniţial.

Tot Ciurel a spus că un certificat poate costa un euro sau chiar 4 euro. Compania trebuie să cumpere toate aceste certificate până pe 15 aprilie 2014. Pe lângă certificatele CO2, compania mai plăteşte şi certificate verzi. (M.M.)

Vizualizări: 188

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: