Proiect AJOFM Gorj: 1.600 de tineri vor fi sprijiniți să intre pe piața muncii

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Gorj a lansat oficial miercuri, 9 iulie 2025 proiectul "GORJ CONNECT – Pregătit pentru mâine!" , o inițiativă ambițioasă finanțată din fonduri europene, în valoare de aproximativ 10 milioane de lei. Scopul principal este integrarea profesională a 1.600 de tineri cu vârste între 14 și 29 de ani, inclusiv tineri din comunități vulnerabile.
Proiectul, derulat în parteneriat cu Fundația Națională pentru Tineret va fi implementat până la 31 mai 2028. Potrivit directorului AJOFM Gorj, Romeo Chiriac, inițiativa are potențial major: "Vrem să schimbăm percepția tinerilor despre viață, carieră, instituții și serviciile oferite. Este un proiect care va contribui direct la incluziunea socială și integrarea pe piața muncii a unui grup țintă de 1600 de tineri cu vârsta cuprinsa între 14 și 29 de ani din care 160 de tineri aparținând comunității rome și minim 5% tineri NEET, acei tineri care au vârsta mai mică de 30 de ani și întrunesc cumulativ trei condiții : să nu urmeze o formă de învățământ, un curs de formare profesională și să nu aibă un loc de muncă.", a explicat Romeo Chiriac.
Proiectul presupune crearea unei rețele de tineret și a unei rețele de parteneri, înființarea unui centru de tineret fix și a unui centru mobil precum și furnizarea de servicii personalizate: consiliere, orientare profesională, formare și integrare în comunitate.
"Activități de furnizare servicii pentru tineri, care de fapt reprezintă pilonul central al proiectului și presupune identificarea, recrutarea selecția și menținerea în proiect a tinerilor din grupul țintă, implicarea tinerilor în comunitate", a adăugat directorul AJOFM.
Reprezentantul Fundației Naționale pentru Tineret, Mihai Vilcea, a subliniat importanța ecosistemului de sprijin pentru tineri:
"Tot timpul vorbim de tineri, ne uităm la faptul că în testele Pisa, România nu are cele mai bune scoruri. Și ne uităm la țările care sunt în prima parte, unde tot timpul vom găsi Finlanda, Estonia că au rezultate extraordinare. Dar ceea ce nu știm noi și nu se spune de cele mai multe ori este faptul că aceste rezultate nu sunt rezultatul exclusiv al sistemului de învățământ. În Helsinki sunt 61 sau 62 de centre de tineret, de așa natură încât un tânăr nu merge pe jos mai mult de 10 minute și ajunge într-un spațiu destinat lor.
Noi găsim de cele mai multe ori tinerii la terasa de la Mac Donalds, pe terasa de la benzinării de obicei sau în oricare alt spațiu. Ne uităm la modele europene precum Finlanda, unde infrastructura pentru tineri este la tot pasul.", a transmis Mihai Vilcea.
Proiectul a fost apreciat și de autoritățile județene. Prefectul județului Gorj, Șerban Predescu, a declarat: "Această inițiativă coordonată de AJOFM Gorj și susținută prin fonduri europene este un exemplu concret despre cum administrația publică se poate conecta direct și eficient la nevoie reale ale cetățeanului, mai ales ale tânărului aflat în pragul deciziilor importante de viață. Gorj Connect nu este doar un set de activități sau un grafic de implementare este o punte între școală și piața muncii, între tineri și comunitățile lor, între potențial și realizare, este un proiect care recunoaște un adevăr esențial, fiecare tânăr are un vis dar nu fiecare tânăr are și un sprijin, iar de aici vine forța acestui demers pentru că oferă nu doar sprijin profesional ci și încredere, direcție și voce.
Trăim vremuri care cer curaj, vremuri în care tehnologia, schimbarea și globalizarea pot crea confuzie dar și oportunități iar ei, tinerii reprezintă resursa cea mai importantă a acestui județ".
Vizualizări: 1,205
Distribuie Trimite pe WhatsApp