Încă patru produse montane la stâna de pe Transalpina

Ciobanii de pe Transalpina care au făcut celebru tocanul de oaie au obținut certificate pentru a transforma încă patru bunătăți tradiționale în produse montane. Este vorba despre rețete vechi pentru balmoș, unt, lapte covăsit sau jintița. Toate cele patru preparate ciobănești se regăsesc acum în Registrul național al produselor montane.

Acestea au fost înregistrate drept produse montane sub denumirea de “Balmoș Stâna Ștefanu”, „Unt Stâna Ștefanu”, „Lapte covăsit Stâna Ștefanu” și „Jintiță Stâna Ștefanu”. Stâna a devenit celebră de câțiva ani, fiind un popas preferat de miile de turiști care au traversat cea mai înaltă șosea din țara noastră, dar și de multe vedete care i-au trecut pragul.

Tocanul de oaie pregătit ca în timpul transhumanței a fost înregistrat ca produs tradițional și este un deliciu în zonă. Situată într-un cadru feeric, pe Transalpina, în apropiere de Obârșia Lotrului, stâna a fost transformată din această vară într-un muzeu pentru vizitatori.

Cei care ajung acolo pot proba costume populare vechi de peste o sută de ani, pot descoperi obiecte de pe vremea străbunicilor și se pot fotografia în cojoacele ciobanilor, în aer liber. Cei care vor să intre în pielea ciobanilor pot să înnopteze la stână fără să plătească vreun leu.

Vizualizări: 4,874

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: