Protest cu măşti la Rovinari. „Inhalăm efectiv cărbune pur”

Aproximativ 2.000 de oameni au protestat, vineri, la Rovinari. Și-au pus măşti chirurgicale pe faţă şi au mărşăluit pe străzile din oraş până la porţile depozitului de cărbune. Oamenii s-au declarat revoltaţi că se îmbolnăvesc de la praful de cărbune şi au cerut ca depozitul să fie mutat de lângă locuinţele lor.

„Milităm pentru un oraş mai curat. Trăim acum într-un mediu nociv, poluat. Au promis de ani de zile că vor face un nou depozit. Nu s-au ţinut de cuvânt. Probabil au avut bani, dar i-au tocat şi au lăsat depozitul. Dacă ar fi praf normal, ar fi ce-ar fi, dar e un praf foarte nociv, că-i praf negru. E efectiv cărbune pur pe care noi îl inhalăm şi ne îmbolnăvim”, a spus o femeie care a participat la protest. „Să fie mutat depozitul! Asta vrem. Ne-am săturat de promisiuni. Ne mint de 20 de ani. Să-l mute, pentru că nu mai putem trăi aşa”, a spus un alt protestatar.

Primarul din Rovinari, Robert Filip, nu a ratat ocazia de a-l acuza pe managerul companiei energetice din Gorj că este principalul vinovat pentru poluarea din oraşul său. „Sorin Boza a minţit că decizia redeschiderii depozitului în vechea locaţie a fost luată de Guvern, şi nu de şefii CEO. A minţit când a spus că termocentrala nu poate funcţiona cu trei grupuri şi minte că este preocupat să finalizeze noul depozit. Când bate vântul, aici este o poluare, cred că de 20 de ori peste limita admisă. Avem foarte mulţi bolnavi de plămâni şi aceşti oameni nu vor să înţeleagă că nu se poate trăi în aceste condiţii, mai ales că ei puteau să facă demersurile necesare ca să mute acest depozit”, a fost mesajul primarului Robert Filip.

Oficialii companiei nu au vrut să mai comenteze protestul. Au dat asigurări că vor lua măsuri ca oamenii să nu fie afectaţi de activitatea depozitului. „Toate vărsările din buncăre vor fi protejate cu perdele de apă, două  maşini de apă vor stropi toată zona în momentul în care este  alimentat acest depozit. S-a scos, pentru probleme de zgomot, concasorul din linia de transport. Dacă nu se deschidea acest depozit, noi riscam să nu putem merge cu trei grupuri, dar cel mai important este să asigurăm  vârful de iarnă. O dată pe an, ianuarie-februarie, apar zece zile în  care sistemul energetic naţional depinde de noi. Decizia de deschidere  nu este a Directoratului CEO, este pregătită şi promovată de Ministerul Energiei, la solicitarea noastră”, a transmis Sorin Boza.

Vizualizări: 1,023

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: