CE Oltenia, afaceri cu mogulul Cristian Burci

Complexul Energetic Oltenia analizează posibilitatea încheierii unui contract cu o firmă cu capital străin, dar cu patron român, pentru vânzarea de cărbune. Patronul este Cristian Burci, celebru datorită afacerilor din media, acţionar la postul de televiziune Prima Tv, dar şi la publicaţii din România. Burci a deschis o firmă, în parteneriat cu o companie din Canada, care cercetează posibilitatea creării unor tehnologii care să ducă la energii curate din cărbune. Astfel, a luat fiinţă în România o firmă care se numeşte Envidity Energy SRL, care vrea să facă energie curată din cărbune. Firma are ca obiect de activitate activităţi de arhitectură şi inginerie şi servicii de consultanţă tehnică.

Directoratul CE Oltenia este la un pas de a semna un contract de vânzare de cărbune firmei Envidity Energy SRL. Această firmă a fost înfiinţată în iulie anul acesta şi are sediul în Bucureşti, într-un imobil deţinut de Cristian Burci. Ea apare ca având 100% capital străin, chiar dacă unul dintre acţionari e român. Este vorba despre Cristian Burci, patron de presă şi implicat în afaceri cu statul. Burci este investitor străin pentru că are domiciliul în Monaco. Mogulul nu este singur în această firmă. Fondatorii firmei sunt Envidity Energy Inc, care deţine 85% din afaceri, iar Cristian Burci, cetăţean cu domiciliul în Monaco, 15%, el contribuind cu 40 de euro la capitalul social de 263 de euro. Administratorul este un cetăţean canadian, Jeffrey Kim Brookman care este şi CEO la firma mamă din Alberta, Envidity Energy Inc. Jeff Brookman este administratorul firmei din România pe 14 iulie 2018.

Cercetări cu lignit

Deocamdată nu se ştie care ar fi contribuţia CE Oltenia în această înţelegere, dar nu pare a fi un simplu vânzător de enviditycărbune, din moment ce în nota prezentată în Directorat se discută şi despre noile tehnologii încercate de canadieni. Din notă rezultă că societatea ştie şi ce se întâmplă cu cărbunele pe care îl vinde. Se discută despre un „contract de vânzare de cărbune şi de localizare a facilităţii de transformare a cărbunelui în lichide pure între CE Oltenia, în calitate de vânzător, şi compania Envidity Energy SRL, în calitate de cumpărător“. Transformarea cărbunelui în lichide pure este scopul firmei din Canada, care are firme şi în America de Nord, Europa de Est şi Asia. Dar procedura cercetată de firma din Canada trebuie să aibă loc in situ, adică acolo unde este cărbune, în mină sau carieră. Potrivit unor informaţii de pe site-ul Envidity Energy Inc, firma cercetează din 2010 oportunităţi în domeniul energiei. Procedeul este cunoscut în acest domeniu ca UCG/ GTL,  prin care sunt generate surse curate de combustibili sintetici de transport şi de energie electrică. Potrivit informaţiilor de pe acest site, este vorba despre un proces în care cărbunele reacţionează in situ, adică în pământ, cu un oxidant pentru a produce un gaz combustibil, denumit gaz de sinteză sau gaz de sinteză. Chiar acesta pare să fie avantajul, faptul că nu trebuie transportat cărbunele şi că poate fi folosit şi lignitul care nu mai poate fi extras.

Vizualizări: 272

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: