Protest la Penitenciar: Avem mai multe privaţiuni ca deţinuţii!

Salariații Penitenciarului Târgu Jiu protestează joi în curtea exterioară a clădirii, nemulțumiți fiind de salarii, dar și de deficitul de personal. În prezent, un singur supraveghetor are în pază aproape 200 de deținuți și este nevoit să îndure practic aceleași privațiuni ca în cazul persoanelor lipsite de libertate. Sindicaliștii din Penitenciarul Târgu Jiu spun că agenții nu mai pot continua în aceste condiții și se gândesc la proteste radicale.

În Penitenciarul Târgu Jiu își execută pedeapsa aproape 500 de deținuți. Agenții care îi păzesc spun că este aproape imposibil să-și mai desfășoare activitatea în condițiile actuale. Chiar dacă sunt puși în situația de a munci cât pentru doi oameni, agenții din penitenciare nu sunt plătiți pentru orele suplimentare. ”Este o muncă grea. Regulamentul prevede doi supraveghetori pe secție la regim semi-deschis, întrucât ușile sunt deschise și ei sunt liberi pe tot parcursul zilei, însă la Târgu Jiu este un singur supraveghetor. Orele suplimentare nu le putem compensa cu timp liber, legea interzice să fie plătite”, a spus Marius Măceșanu, președinte Grupa Sindicală SNLP.
Sindicaliștii anunță că protestul de joi va fi unul pașnic, la care vor participa în jur de 50 de cadre, pentru a nu-i lăsa nesupravegheați pe deținuți. ”Noi am notificat conducerile penitenciarelor că nu mai suntem de acord cu depășirea plafonului de 180 de ore, nu mai suntem de acord să fie depășit. Suntem nemulțumiți de lipsa personalului, suntem nemulțumiți că nu avem condiții de muncă, suntem nemulțumiți de faptul că un singur supraveghetor lucrează cu 150-200 de deținuți, lucru care nu ar trebui să fie permis în România anului 2016”, a precizat Florin Șchiopu, președintele Sindicatului Solidaritatea 2004.

Au cele mai mici salarii din structurile de apărare
Chiar dacă fac parte din structura de Apărare, agenții din penitenciare nu beneficiază de beneficiile ordonanței 20 privind salarizarea. Asta deși, spun ei, pe parcursul a 12 ore de activitate au mai multe privațiuni decât deținuții. ”Din punctul meu de vedere, facem pedeapsă exact cum fac deținuții. Pe parcursul celor 12 ore poate avem mai multe privațiuni decât au ei. Nu putem să ținem legătura cu familia, telefoanele ne sunt lăsate în poartă, ei pot să facă lucrul acesta. Nu trebuie să ne comparăm, dar libertățile pe care le au ne obligă pe noi la prestarea unei munci care depășește puterea unui om. Ori, noi nu mai suntem de acord cu aceste lucruri”, a mai spus Florin Șchiopu.
În prezent, conform unor evaluări făcute de penitenciarele din țară, a reieșit o nevoie de aproximativ 20.000 de oameni la nivel național, asta pentru că în ultimii ani s-au pensionat foarte mulți salariați și nu s-au mai făcut încadrări. Sindicaliștii iau în calcul organizarea unui miting la București, miting la care au urma sa participe și salariați ai Penitenciarului Târgu Jiu.

Vizualizări: 684

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: