PSD şi protestul paralel

Circulă mai multe variante despre protestul din noaptea de 10/11 august, din Piaţa Victoriei, acolo unde peste 100.000 de oameni au cerut demisia guvernului Dragnea.

Varianta care s-a văzut la televizor: Protestul a început la prima oră a dimineţii. În jur de ora 16.00, când erau câteva mii de protestatari, un grup de nici o sută de oameni s-a desprins şi a cârmit-o spre guvern. Jandarmii au intervenit rapid, au ieşit ţestoasele, au dat cu gaze lacrimogene şi oamenii au revenit în locul delimitat. După aceea, incitatorii s-au răspândit în piaţă, aruncau la început cu un PET gol sau o brichetă, iar jandarmii îi gazau pe oameni. Conflictul a crescut gradual, până la ora 23.00, când jandarmii au evacuat piaţa în forţă, aruncând sute de grenade lacrimogene şi punând tunurile cu apă pe zecile de mii de oameni paşnici care erau în piaţă, mulţi luând şi bătaie.

Varianta conspiraţionistă 1: Mitingul a fost orchestrat de PSD care şi-a dorit un protest sângeros, în urma căruia să impună măsuri dictatoriale. Ideea organizării unui mare protest al Diaspora a fost lansată pe facebook de un fost lider PSD. În săptămânile de dinainte de protest, oamenii PSD au cultivat ideea că va fi un protest violent şi au făcut tot ce a depins de ei pentru a se ajunge aici. PSD îşi dorea vărsare de sânge, spun conspiraţioniştii, pentru a justifica adoptarea unor măsuri dure care să elimine ultima brumă de democraţie din România. Provocările repetate ale jandarmilor nu a făcut marea masă a protestatarilor să rupă gardurile şi să dea buzna în guvern, aşa că scenariul a dat chix. Provocarea maximă a fost la ora 23.00, când cineva a sunat la 112 să spună că este un atac la un fast-food din zonă. Maşinile poliţiştilor SIAS sunt trimise în mulţime. Oamenii nu se dădeau la o parte şi strigau „Fără violenţă”. Jandarmilor li s-a comunicat însă că maşinile sunt atacate şi două plutoane au fost trimise să intervină. A fost momentul acela când un pluton de jandarmi a încercat să traverseze piaţa printre oameni, a dat înapoi, lăsând în urmă un jandarm şi o jandarmeriţă. Celălalt pluton a dat cu grenade lacrimogene, împingând mulţimea către maşinile SIAS. A fost momentul în care conflictul putea să devină unul sângeros. Poliţiştii de la SIAS, deşi înarmaţi, nu s-au pierdut cu firea, au comunicat prin staţie cu protestatarii şi au ieşit din mulţime. Cineva a dat presei o filmare făcut chiar din maşina SIAS, în care se vede clar că protestatarii au fost paşnici înainte ca jandarmii să dea cu grenade lacrimogene. Într-o altă parte a pieţei, jandarmul şi jandarmeriţa erau căzuţi la pământ, înconjuraţi de protestatari care au făcut cordon în jurul lor, pentru a-i feri de huligani. Cei doi au fost ajutaţi să se ridice, moment în care au fost loviţi de huligani. Tot protestatarii i-au salvat şi i-au dus la pluton, nu înainte ca arma jandarmeriţei să fie furată. Conspiraţioniştii spun că nu întâmplător televiziunile care susţin PSD au spus că doi jandarmi au fost omorâţi şi că au fost furate trei arme. Scenariul era ca jandarmii să moară, maşinile SIAS să fie atacate, să se tragă în piaţă şi să se ajungă la un măcel, dar cumva nu s-a mai ajuns aici. Incitatorii au fost prea puţini raportat la numărul mare de oameni paşnici, astfel încât conflictul nu a degenerat.

Varianta conspiraţionistă 2: Alţi conspiraţionişti spun că protestul a fost organizat de Iohannis, care a vrut să compromită PSD. Scenariul este asemănător cu cel de mai sus, doar că dorinţa de sânge a venit din altă parte.

Varianta PSD: Protestul a fost violent, oamenii au încercat de mai multe ori să intre în guvern. Înregistrările cu oameni bătuţi sunt trucate, spun liderii PSD şi ALDE, protestul văzut de ei fiind într-o realitate paralelă cu a noastră.

Varianta procurorilor să sperăm că este cea care va face lumină. Pentru că presimt că este o variantă neplăcută pentru ei, pesediştii îşi fac propria comisie de anchetă, care să îl scoată pe Iohannis vinovat.

Vizualizări: 560

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: