Diaspora, o zi acasă

10 august va rămâne un reper în istoria postdecembristă, dacă protestul de la Bucureşti va fi un succes. Şi cred că va fi. Nu vor fi un milion de români, dar simplul fapt că vor fi români veniţi din toată lumea, unii de la mii de kilometri, îi va da o notă aparte.

Mi-ar plăcea ca politicienii să îşi ia o pauză de la preocupările curente şi să se întrebe ce l-ar putea face pe un om care trăieşte de zece ani în străinătate, care vine o dată pe an în România, poate mai rar, să facă acum mii de kilometri pentru un protest de câteva ore. Politicienii să stea cu picioarele în apă rece, să închidă televizorul şi telefonul şi să îşi folosească propriii creieri pentru a afla răspunsul.

Oamenii ăştia vin acasă pentru că sunt români. Pentru că aparţin acestui loc, indiferent unde au trăit în ultimii ani. Cred că mulţi ar vrea să se întoarcă la bătrâneţe, cred că unii vor doar să fie mândri de ţara lor.

Cred că asta ne-au luat politicienii care şi-au bătut joc de ţară. Ne-au luat mândria de a fi român. Este greu să nu pleci capul de ruşine când un personaj ca Viorica Dăncilă este premier. Este greu să nu intri în pământ de jenă atunci când un partid întreg se face preş atunci când Dragnea schimbă legi pentru a scăpa de puşcărie pe de o parte şi pentru a fura legal în viitor, pe de altă parte. Este greu să rămâi în ţară când vezi tot felul de buzate şi siliconate nu la emisiune la Capatos, ci în funcţii de conducere ale unor agenţii şi ministere. Un copil de nota zece ştie că nu are nicio şansă să se realizeze în România, pentru că la noi nu meritele contează. Este trist că în ziua de azi copiii ştiu de la 10-11 ani că atunci când vor fi mari vor pleca din ţară.

Românii nu vor altceva decât normalitatea pe care au văzut-o în altă parte. O ţară în care să le spună copiilor că, dacă învaţă carte, vor avea parte de o viaţă bună. Poate spune cineva asta copiilor din România? Nu, pentru că la noi contează al cui copil eşti, nu cât de bun ai fost la şcoală.

Diaspora vine acasă pentru a-şi striga păsul. Apoi va pleca. România are însă nevoie de milioanele de români care muncesc afară pentru a renaşte. Iar 10 august trebuie să fie ziua în care să începem să ne gândim ce trebuie să facem să fim cât mai mulţi acasă.

Vizualizări: 1,336

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: