Comportamentul criminal continuă. Gazul secret!

Comportamentul criminal al Jandarmeriei Române continuă şi la cinci zile de la protestele din Piaţa Victoriei, acolo unde zeci de mii de români au fost atacaţi cu gaze lacrimogene şi cu gaze iritante. Sute de români acuză probleme respiratorii, arsuri pe interiorul gâtului, mâncărimi de piele, iar medicii sunt neputincioşi, pentru că Jandarmeria refuză să spună ce substanţe a folosit şi în ce concentraţii. Unii şi-au pierdut cunoştinţa în primele minute, ceea ce i-a făcut pe medici să creadă că au fost folosite substanţe cu efect paralizant.

Ministerul Sănătăţii ar fi fost obligat în aceste zile să facă o informare către populaţie, să se prezinte la medic sau să îşi ia anumite măsuri. Unii zic că ar fi benefic consumul de lapte, de exemplu, dar specialiştii nu au recomandat oficial nimic.

Jandarmeria Română a refuzat să comunice presei şi medicilor ce substanţe a folosit, în ce cantităţi şi în ce concentraţii. Nici măcar procurorilor nu le-au fost comunicate aceste date, deşi au fost cerute încă din prima zi de după incidente. Abia miercuri, la presiunea publică, Jandarmeria a dat un comunicat în care a precizat că substanţele sunt conforme, deşi întrebările sunt clare: ce substanţe aţi folosit, în ce cantităţi şi în ce concentraţii?

Oamenii au găsit la faţa locului resturi de la grenadele cu gaz folosite. Presa a analizat inscripţiile de pe acestea, iar în spaţiul public au apărut informaţii că substanţele folosite în Piaţa Victoriei au fost interzise printr-o convenţie internaţională acum 11 ani, pentru că sunt încadrate la arme chimice. Interdicţia este valabilă pentru situaţii de război, cu atât mai grav este că ele au fost folosite pe timp de pace. Aceste speculaţii nu au fost dezminţite oficial de Jandarmerie, deşi cel care i-a fost şef până pe 15 august, Sebastian Cucoş, a ţinut o declaraţie de presă. Ce credeţi că ne-a spus? Ne-a spus ce studii are, cât de mult îşi iubeşte ţara şi că aşteaptă să-i fie validată numirea în CSAT. Bă, eşti prost? Noi vrem să ştim cu ce aţi gazat oamenii, de ce i-aţi lovit cu bocancii în gură şi care au fost informaţiile care au dus la ordinul de evacuare a pieţei.

În ciuda provocărilor repetate ale jandarmilor, oamenii din Piaţa Victoriei nu au avut nici cea mai mică intenţie de a ataca guvernul. Singura jumătate de intenţie a fost la ora 16.30, când a venit un grup compact, despre care nu ştim de unde a venit şi cu ce intenţii. Când piaţa s-a umplut, oamenii au rămas în zona delimitată. Câte un provocator mai dădea cu un PET, iar jandarmii dădeau cu jetul de gaz în ochii celor din primele rânduri. Asta deşi regulamentul lor interzice asta.

Reacţia jandarmilor a fost tot timpul mai agresivă decât impunea situaţia de fapt, tocmai pentru că aceia care i-au coordonat au urmărit să provoace lumea. Numai că masa nu venise acolo să ocupe guvernul şi asta a fost evident. Incitatorii au început să arunce cu pietre în forţele de ordine, la un moment dat a fost un val de pietre, care s-au oprit în scuturile acestora. Nu s-a făcut însă pasul spre guvern.

Ministrul de Interne şi şefii Jandarmeriei sunt mulţumiţi de modul în care au acţionat. Se felicită singuri, spun că au avut un comportament responsabil şi că jandarmii merită respect. Nicio scuză şi multă secretomanie. O lipsă de regrete şi de empatie cu oamenii loviţi pe care o vezi numai la criminalii cu probleme psihice.

Vizualizări: 2,205

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: