Mamă din diaspora către fiica din ţară: Ce au cu noi?

Violenţele din 10/11 august, din Piaţa Victoriei, au fost unele regizate, cu ajutorul unor oameni din instituţiile statului. Nu mă pronunţ acum dacă regizorul a fost din zona Dragnea sau din zona Iohannis. Doamne ajută că nu a murit nimeni!

Au fost zeci de proteste în Piaţa Victoriei în ultimii doi ani, despre care Pandurul nu a scris un rând. Vineri, în jurul orei 16.30, am început un live-text pe ediţia online pentru că erau deja semne că se va sfârşi rău. Dacă eu mi-am dat seama la 16.30 că va fi rău, doar uitându-mă la televizor, vă daţi seama că la anumite niveluri, unde circulă informaţiile clasificate, lucrurile erau extrem de clare.

Am urmărit protestul atât la televizor, cât şi pe foarte multe transmisiuni live. Pe live-uri s-a văzut mai bine, pentru că erau oameni care filmau din mijlocul mulţimii. Am văzut zeci de momente în care jandarmii îi provocau pe oameni. Erau momente de acalmie, protestatarii vorbeau calm cu jandarmii, când aceştia din urmă primeau ordinul în cască să împingă puţin gardul spre oameni. Se crea rumoare, protestatarii puneau mâinile pe gard şi imediat venea jandarmul cu butelia de gaz din spate şi le dădea direct în ochi, de la mai puţin de un metru. O scenă pe care am văzut-o de mai multe ori, pe parcursul serii.

Apoi, au fost huliganii infiltraţi, pe care i-am văzut cu toţii. Se distingeau clar de mulţime, prin atitudinea pe care o aveau. Drept este că, spre deosebire de februarie, când a mai fost aplicat acest scenariu, de data asta mulţimea nu i-a mai izolat, nu i-a mai respins. După un an şi jumătate de proteste, starea de spirit a oamenilor nu mai poate fi aceeaşi. Orice om, oricât de calm ar fi, oricât de educat, poate fi adus în starea de a-l lăsa nervii.

Jandarmii au provocat permanent prin faptul că aveau reacţii mult mai dure decât impunea situaţia de fapt, pentru că scenariul a fost de la început să se ajungă la evacuarea în forţă a pieţei.

Şi totuşi, zecile de mii de oameni din Piaţa Victoriei au rămas civilizaţi şi după ce au fost gazaţi de zeci de ori într-o singură seară. Au fugit, s-au întors, au mai luat o porţie de gaze, au fugit, s-au întors, din nou gaze, au fost fugăriţi şi bătuţi pe străzile laterale, s-au întors, iar a doua zi i-au primit pe jandarmi cu flori.

Jandarmii nu au ştiut să gestioneze un protest în care erau infiltraţi câteva zeci de huligani. Vă daţi seama că, dacă zecile de mii de oameni care protestează în mod tradiţional în Piaţa Victoriei şi-ar pune mintea, ar intra în Guvern în mai puţin de 5 minute. Oamenii nu vor asta, ei sunt adepţii democraţiei, vor să stopeze abuzurile guvernului, dar nu prin violenţă. Cu toate provocările jandarmilor şi ale huliganilor infiltraţi, nu s-a repezit nimeni să dărâme guvernul.

PSD-ul lui Dragnea a pierdut enorm după noaptea de 10/11 august. Milioane de oameni care nu sunt preocupaţi de politică sunt izbiţi de imaginile cu copii care plâng de la gazele lacrimogene, cu oameni care stau cu mâinile ridicate şi sunt bătuţi cu sălbăticie de jandarmi. De imaginea cu jandarmeriţa bătută de huligani şi salvată totuşi de protestatari, nu de colegii ei jandarmi. PSD încearcă să contracareze cu teoria statului paralel, la care pune botul o parte din activul de partid şi nucleul dur de fani. Milioane de oameni însă, care nu au treabă cu politica, au văzut doar că femei, copii, tineri şi bătrâni au fost gazaţi aiurea de un guvern iresponsabil. Şi, pentru că asta s-a întâmplat la un protest dedicat în mod simbolic românilor din străinătate, vă spun doar cum a reacţionat o femeie care munceşte de zece ani în Spania şi care şi-a sunat fiica din România, întrebând, cu ochii în lacrimi: „Ce au, mamă, cu noi? Că nu facem nimic rău aici. Doar muncim să trimitem bani în ţară. Ce au cu noi?”.

Vizualizări: 1,130

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: