Râsul, cel mai bun medicament

Râsul este considerat, de multă vreme, un excelent medicament pentru întregul organism. „Gimnastica râsului” masează organele, stimulează funcţiile acestora şi ameliorează circulaţia oxigenului, determinând bună-dispoziţie. Specialiştii consideră că râsul chiar este o gimnastică internă, echivalentă cu o şedinţă de dans. Se spune că oamenii bolnavi care rad din tot sufletul se vindecă mai repede decât cei trişti şi afectaţi puternic de problemele lor.

Specialiştii semnalează că oamenii nu profită decât, cel mult, indirect şi mai degrabă în mod neconştientizat, de beneficiile râsului. Mai mult, ei insistă asupra necesităţii de a lua în serios aceste aspecte, în sensul de a învăţa să râdem cu tot trupul. În timpul râsului, faţa, gâtul, pieptul, abdomenul, braţele şi chiar picioarele se destind. Astfel, tensiunea negativă, stresul sunt eliminate. Râsul provoacă o stare de bine, uneori foarte apropiată de extaz, motiv pentru care unii psihoterapeuţi îl recomandă pentru reducerea riscurilor accidentelor cerebrale, cardiovasculare şi a depresiei. De reţinut „amănuntul” ca în spitalele din Canada şi din Statele Unite există aşa-numite săli de umor, unde medicii îşi tratează pacienţii prin terapia râsului.  Cercetătorii sunt de părere că râsul acţionează ca un scut împotriva afecţiunilor cardiace, susţinând că hohotele ar trebui să facă parte din arsenalul terapiilor recomandate în cazul bolilor de inimă.

Sub efectul râsului, muşchiul diafragmei se destinde, participând la ameliorarea procesului de oxigenare a plămânilor. Specialiştii au observat o repriză de râs cu poftă aduce tot atâta oxigen în organism cât o şedinţă de aerobic, fitness, jogging sau tenis.

Iată ce-ţi poate face o porţie de râs sănătos, servită zilnic, eventual în câteva doze bine digerate:   râsul acţionează asupra pielii şi a sistemului neuro-simpatic, pe care îl stimulează şi-l accelerează; destinde numeroase părţi ale corpului: faţa, gâtul, pieptul, abdomenul, braţele, picioarele; diminuează tonusul muscular; elimină tensiunile şi agresivitatea; circulaţia sangvină se accelerează, ca şi procesul de eliminare a toxinelor accumulate; digestia este uşurată prin contracţii abdominale şi se evacuează tensiunea nervoasa; râsul scade tensiunea, ameliorează digestia şi garantează un somn linistitor; destinde spiritul, stimulează memoria, dezvoltă creativitatea şi reduce anxietatea; previne apariţia constipaţiei: râsul este cel mai bun masaj pentru abdomen; atenuează durerea şi stresul, având un efect benefic asupra psihicului nostru; creşte libidoul şi ne protejează contra multor boli, mai ales contra bolilor „moderne”.

Vizualizări: 85

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: