Războiul din PDL se apropie de sfârşit

Sfârşitul săptămânii trecute a adus un pic de lumină în interiorul PDL în sensul că  bătălia dusă mediatic între aşa-zişii reformişti şi aşa-zişii talibani se cam termină. Cum era de aşteptat Macovei, Preda şi Voinescu au pierdut bătălia. Introducerea în statut a celor câtorva prevederi care ar fi dus la lăsarea pe tuşă a câtorva zeci sau poate sute de membri de partid  cu influenţă nu cred că ar fi făcut bine acum acestui partid.

În pragul viitoarelor alegeri, PD-L nu-şi poate permite să se lipsească de unii dintre cei mai experimentaţi membri, chiar dacă asupra lor planează tot felul de suspiciuni. Zic că nu şi-ar fi permis să facă acest lucru pentru că nici în celelalte partide nu s-a declanşat vreo operaţiune de curăţenie morală cerută de altfel de electorat de ani de zile, aşa că nu văd ce i-o fi apucat pe democrat liberali să fie mai catolici decât Papa. Lăsarea la vatră a câtorva sute de democrat liberali n-ar fi rezolvat problema partidului în faţa electoratului aşa cum susţin cei trei.

O imagine mai bună a partidului se poate obţine în momentul în care acest partid, aflat la guvernare, va mobiliza instituţiile statului în aşa fel încât acestea să-şi facă datoria, să-şi îndeplinească sarcinile pentru care au fost înfiinţate. O imagine mai bună a acestui partid se va obţine în momentul în care  oameni bine pregătiţi vor fi promovaţi în fruntea unor instituţii vitale puse în slujba cetăţenilor şi nu împotriva lor! O imagine bună a acestui partid se va obţine atunci când funcţionarii statului de orice rang îşi vor vedea de treburile pentru care sunt plătiţi şi nu vor mai sta cu un ochi la slănină şi cu altul la... făină.

Dacă  vechea gardă se va schimba cu noua gardă, dacă va pleca sau nu Boc din fruntea Guvernului, dacă... este mai puţin important în condiţiile în care oamenii vor observa că dincolo de discuţiile normale în interiorul unui partid, oricare ar fi el, statul funcţionează. Pentru că echipele guvernamentale vin şi pleacă, dar statul român trebuie să rămână. Democrat liberalii aflaţi într-un context foarte complicat la guvernare au şansa să demonstreze că  statul poate funcţiona dincolo de disputele politice.

Ultimele acţiuni ale funcţionarilor din domeniul fiscal demonstrează că nu e greu deloc să fii normal. Acţiunile ilicite ale agenţilor comerciali, despre care se spune că sunt transpartinice,  pot fi reduse doar printr-o chestiune foarte simplă, funcţionarea corectă a  instituţiilor statului şi adaptarea atribuţiunilor lor la realităţile îngrijorătoare ale statului. În rest, discuţiile despre moralitate, loialitate şi corectitudine în interiorul unui  partid sau altul ţin de dezbateri obişnuite care fac dintr-un partid  din când în când scena disputelor obişnuite. Nu poţi pretinde unui electorat care trăieşte cu frica zilei de mâne să adere la  principii.  Principiile sunt pentru oameni sătui!

Vizualizări: 103

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: