Războiul stelelor

O stea dintr-un sistem binar îndepărtat, denumit AR Scorpii, își lovește periodic steaua companion cu o puternică undă de radiații, formată din electroni accelerați până aproape de viteza luminii, care face ca întregul sistem să pulseze, conform unui anunț făcut de European Southern Observatory (ESO) și unui studiu publicat în ultimul număr al revistei Nature, informează SPACE.com.

Sistemul binar AR Scorpii se află în constelația Scorpius (Scorpionul), la aproximativ 380 de ani lumină distanță de Pământ. Acest sistem binar este format dintr-o stea pitică albă (fantoma unei stele care s-a prăbușit în sine după ce și-a terminat combustibilul nuclear, dar care nu a fost suficient de masivă pentru a se transforma într-o stea neutronică sau într-o gaură neagră) de dimensiuni apropiate cu ale planetei noastre, dar de aproximativ 200.000 de ori mai masivă și dintr-o stea pitică roșie, categorie de stele mici și relativ reci, cu o masă de aproximativ 1/3 din cea a Soarelui.

Pitica albă energizează electroni pe care îi accelerează până aproape de viteza luminii, rezultând o undă de radiații. Pe măsură ce pitica albă se rotește în jurul axei sale, unda de radiații lovește cealaltă stea, pitica roșie, întregul sistem binar emițând pulsații intense de radiații.

Sistemul binar AR Scorpii a fost descoperit în urmă cu 40 de ani, însă adevărata sa natură nu a fost cunoscută decât după 2015, când astronomii au început să-l observe, conform lui Tom Marsh, astrofizician la Universitatea din Warwick, coordonator al observațiilor derulate recent asupra acestui sistem stelar binar. "Am înțeles că vedem ceva extraordinar, la doar câteva minute după ce am început să observăm aceste stele," a precizat el.

Cele două stele se orbitează reciproc în exact 3 ore și 36 de minute, "într-un dans cosmic la fel de exact ca un ceas" atomic. Puternicele pulsații produse de unda de radiații sunt vizibile la fiecare 2 minute într-un spectru electromagnetic, care trece de la lumina ultravioletă la undele radio.

Studiul derulat prin intermediul observatorului Very Large Telescope din Chile, aparținând ESO, dar și prin intermediul altor observatoare, a identificat mecanismul din spatele acestor pulsații regulate. Una dintre caracteristicile unice ale acestui sistem este că pulsează energie în frecvențe radio. O astfel de caracteristică nu a fost niciodată observată la un sistem binar în care una dintre stele este o pitică albă.

De asemenea, o altă ciudățenie a sistemului AR Scorpii este că astronomii nu au reușit încă să determine de la care dintre cele două stele provine fluxul de electroni care sunt accelerați de pitica albă. Deocamdată oamenii de știință nu pot vedea decât radiația emisă de întregul sistem binar, tipic pentru electronii accelerați în câmpuri magnetice puternice, conform comunicatului dat publicității de ESO. (A.P.)

Vizualizări: 646

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: