Situaţia stocurilor de cărbune la CEO. Ce spune ministrul Petcu

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a vorbit luni, în Capitală, la un simpozion, despre situația stocurilor de cărbune în prag de iarnă, Complexul Energetic Oltenia stând foarte bine la acest capitol.

Astfel, din cele circa 2 milioane de tone de care are nevoie pentru a trece cu bine peste sezonul rece, CEO a realizat deja aproape 1,9 milioane tone, de regulă compania reușind să își realizeze necesarul de lignit pentru a evita problemele pe parcursul iernii.  „De departe, situația Complexului Energetic Oltenia este câștigul acestui an. CEO este una dintre cele mai active companii de stat în 2017. După primele 6 luni ale anului vorbim despre primul an din istoria companiei în care CEO înregistrează profit: 307,2 milioane lei profit net și o creștere a cifrei de afaceri cu 43%. (...) La Oltenia avem o cantitate de două milioane de tone pe care ne-am asumat-o și suntem undeva la 1,8-1,9 milioane ca și stoc”, a spus Petcu.

Nu la fel de bine stau lucrurile în cazul Complexului Energetic Hunedoara, care va trebui să importe aproape jumătate din necesar, așa cum spunea și sâmbătă premierul Mihai Tudose, cu ocazia vizitei pe care a făcut-o în Valea Jiului. Tudose a vorbit atunci despre dorința lui de a redeschide mine pentru ca anul viitor să nu mai fie nevoie să importăm cărbune. Acum, Toma Petcu a venit și a menționat că importul de cărbune se face în condițiile în care CEH plătește cu 40% mai puțin pentru aceeași cantitate pe care ar scoate-o din subteranul propriilor mine.

„Complexul Energetic Hunedoara, împreună cu Consiliul de Administrație, a luat decizia, pentru a-și asuma obligația stabilită prin Programul de iarnă, de asigurare a unui stoc de 180.000 de tone de cărbune, de a merge pe piața deschisă ca să achiziționeze printr-o licitație publică la un preț de achiziție, comparativ cu costul de producție a cărbunelui, cu aproape 40% mai mic decât ar fi fost costul de producție din mină”, a declarat ministrul Energiei.

Vizualizări: 1,169

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: