Recensământul online, imposibil în mediul rural

Recensământul populației și locuințelor se va face anul viitor prin autorecenzare. Odată cu amânarea recensământului populației pentru anul viitor din cauza pandemiei, autoritățile au introdus un sistem prin care cetățenii trebuie să se autorecenzeze cu ajutorul unui telefon, tablete sau calculator.

Problema apare în mediul rural, acolo unde sătenii nu deţin astfel de dispozitive şi nici nu ştiu să le folosească. Decizia ca recensământul să fie făcut 100% informatizat a venit în contextul actual al pandemiei Covid-19. Astfel, oamenii nu vor mai intra în contact cu alte persoane, iar totul va fi făcut cu ajutorul telefonului, tabletei sau calculatorului.

Prima etapă va fi între lunile martie şi mai 2022. ”Această autorecenzare oferă o serie de avantaje, în sensul că se evită contactul cu alte persoane, în speță cu recenzorii. Asigură un timp mai mare alocat pentru completarea informatiilor care se vor putea face cu ajutorul unei tablete, PC sau chiar un smartphone mai performant”, a spus Vasile Păunescu, director la Direcţia Județeană de Statistică Gorj.

De asemenea, cei care se vor autorecenza vor avea parte şi de o zi liberă de la locul de muncă. Problema este în mediul rural, acolo unde cetăţenii nu au astfel de dispozitive, mai ales persoanele vârstnice.

”Online nici şcoala nu a dat rezultate. Nu va exista contact fizic. Stăm la distanţă. De exemplu, dacă vine cineva să ia datele, o să se mentină distanța (...) Sunt oameni bătrâni care nu ştiu sau nu au telefoane”, au spus câțiva cetățeni.

Alţii nici nu ştiu ce înseamnă autorecenzarea. ”Să fie toate în regulă. Persoana care stă in casă, asta înseamnă”, a spus un sătean.

Mai există şi o a doua etapă, din poartă-n poartă, însă de cele mai multe ori cetăţenii nu sunt găsiţi acasă. Primarii se oferă şi ei să le sară în ajutor celor care nu se vor putea descurca.

”O să venim în ajutorul celor care nu ştiu să se descurce şi eu zic că vom ieşi bine”, a spus Ion Popescu, primarul din Drăguţeşti. 

A doua etapă va fi în perioada mai-iulie 2022, atunci când se vor mai colecta date din teren, însă probleme sunt si aici. Oamenii sunt de negăsit.

Cei care refuză să ofere datele personale pentru recensământ vor fi sancţionaţi cu sume de până la 500 de lei.

Vizualizări: 977

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: