Reguli mai dure în privința măștilor de protecție. "Nu putem respira"

Ordinul Ministerului Sănătății și al Ministerului Afacerilor Interne care prevede că este obligatorie purtarea măștii de protecție în orice spațiu public închis a fost publicat în Monitorul Oficial, la două zile de la emitere. Documentul are mai multe modificări față de forma inițială, fiind mai restrictiv în privința categoriilor exceptate de la purtarea măștii. Oamenii care merg la serviciu sunt revoltați și spun că nu se poate respira opt ore prin masca de protecție.

Ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Afacerilor Interne privind instituirea obligativității purtarii măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV-2 pe durata stării de alertă a fost aprobat miercuri de ministrul Sănătății, fiind publicat abia vineri noapte în Monitorul Oficial.

Masca de protecție trebuie purtată în orice spaţiu public închis, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă, pe toată durata prezenţei în aceste spaţii.

Față de forma inițială, au fost făcute câteva modificări legate de categoriile de persoane exceptate de la purtarea măștii de protecție. De exemplu, în forma inițială a ordinului erau menționați "elevii/studenții doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare". Conform actului publicat în Monitorul Oficial, elevii și studenții nu mai apar printre categoriile exceptate.

De asemenea, în forma inițială era prevăzut că nu trebuie să poarte mască angajatul singur în birou sau dacă sunt "minimum 2 m între persoanele din acel birou, cu condiția aerisirii camerei, cel puțin la două ore și se asigură dezinfecția suprafețelor". Acum, excepție fac doar angajații singuri în birou.

Cine este exceptat de la purtarea măștii de protecție:
- Angajatul este singur în birou
- Persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare
- Persoana desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută)
- Prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia păstrării unei distanţe de 3 metri între ei
- Vorbitorii în public, în spaţii interioare, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri faţă de public şi a prezenței a cel mult 16 persoane
- Copiii cu vârsta sub 5 ani

Ordinul prevede că "pe durata stării de alertă, în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale şi la locul de muncă, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, în condiţiile şi cu respectarea instrucţiunilor generale privind măsurile de igienă prevăzute în aenxa” care face parte din ordin.

Utilizarea măștii de protecție

Masca de protecţie trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul şi să fie schimbată o dată la 4 ore sau ori de câte ori aceasta s-a umezit sau s-a deteriorat.

Masca nu se atinge în timpul purtării, iar în cazul atingerii măştii, mâinile trebuie igienizate cu soluţie pe bază de alcool sau cu apă şi săpun, afirmă sursa citată.

Măştile nemedicale se spală zilnic la o temperatură de 60- 90 de grade şi se calcă cu fier de călcat prevăzut cu abur, la temperatură maximă, iar pentru copiii cu vârsta de 5 ani sau mai mare este recomandată purtarea măştilor nemedicale (din material textil).

În cazul apariţiei febrei/tusei/strănutului, purtarea măştii este recomandată în orice circumstanţă (ex: în spaţiile deschise, la domiciliu).

Pe durata stării de alertă, se instituie "obligativitatea instituţiior publice, operatorilor economici şi profesioniştilor de a organiza activitatea astfel încât să se asigure la intrarea în sediu efectuarea triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor în condiţiile şi cu respectarea instrucţiunilor generale privind măsurile de igienă".

Vizualizări: 3,041

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: