Reguli noi pentru utilizatorii de trotinete: asigurare și test de legislație!

Se vor impune reguli noi pentru cei care folosesc trotinete electrice. Dacă vrei să închiriezi o trotinetă electrică prin aplicație, va trebui să ai peste 16 ani și să răspunzi unor întrebări din legislație. Noile măsuri se regăsesc într-un proiect de lege, care a obținut raport de adoptare în Comisia Juridică a Camerei Deputaților. 

Legea aduce și alte modificări foarte importante și doar persoanele de peste 16 ani vor putea conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice.

În cazul trotinetelor electrice în regim de self-service, la efectuarea plăţii, în aplicaţie se va introduce şi se va completa un chestionar de 5 întrebări obligatorii, referitoare la legislaţia rutieră.

Acest proiect de lege prevede că definiţia trotinetei electrice este următoarea: „vehicul cu două sau trei roţi, a cărui viteză maximă prin construcţie nu depăşeşte 25 km/h şi care este echipat cu un motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depăşeşte 2 kW”.

Bicicletele, trotinetele electrice şi mopedele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulaţia acestora fără aceste mijloace şi dispozitive în stare de funcţionare, mai prevede proiectul.

„Casca de protecţie este obligatorie pentru conducătorii de biciclete sau trotinete electrice pe drumurile publice, atunci când se deplasează pe partea carosabilă, cu excepţia trotinetelor închiriate.  Trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să aibă asigurare obligatorie pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terţilor.

În cazul trotinetelor electrice în regim de self-service, la efectuarea plăţii, în aplicaţie se va introduce şi se va completa un chestionar de 5 întrebări obligatorii referitoare la legislaţia rutieră”, mai arată proiectul.

Deputaţii din Comisia juridică urmează să ia în discuţie și un alt proiect de lege care să stabilească toate sancţiunile pentru nerespectarea prevederilor legii cu privire la circulaţia pe drumurile publice a trotinetelor electrice.

Vizualizări: 1,797

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: