Reparaţii la casa eroinei de la Jiu

Muzeul Judeţean Gorj a realizat un proiect pentru reabilitarea Casei Memoriale „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu. Lucrările vor demara în primăvară şi vor fi realizate de angajaţii Muzeului Judeţean Gorj.

Conducerea muzeului a demarat procedurile pentru obţinerea avizelor necesare pentru efectuarea lucrărilor. „Este vorba de înlocuirea învelitoarei. Şiţa de conifere cea veche s-a degradat, fiind bătută acum mai bine de zece ani. Vrem să renovăm şi grupul social. Această investiţie se va realiza pe cheltuieli proprii. Este un proiect care a fost aprobat în comisia zonală a monumentelor istorice. Miercuri am depus actele la primărie pentru autorizaţia de construire şi cum vremea va fi mai caldă, ne apucăm de lucru”, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj.  

Lucrările se ridică la circa 7.000 de lei. Şefii muzeului nu au decis încă dacă vor renova grupul social. „Grupul social s-a înclinat datorită apei. A fost de la început construit nu tocmai bine şi îl renovăm. O altă propunere în proiect este de a monta unul ecologic, care să fie golit în fiecare lună. Dacă ne vom putea racorda la canalizare, îl renovăm pe cel vechi”, a mai spus directorul muzeului.

Mii de vizitatori

Casa Memorială „Ecaterina Teodoroiu” a fost vizitată în anul 2017 de circa 3000 de turişti. Anul trecut s-au împlinit 100 de ani de la trecerea în nefiinţă a eroinei, iar conducerea muzeului este de părere că acesta este motivul pentru care imobilul a fost vizitat de multe persoane. Taxa de acces este de 1,80 lei pentru copii, elevi şi studenţi şi de 3,60 lei pentru adulţi. Anul trecut au fost vândute multe suveniruri: cărţi poştale, magneţi, insigne. Cu banii strânşi vor fi efectuate lucrările de reabilitare. Casa Memorială a fost amenajată în perioada interbelică de către Arethia Tătărescu.

Vizualizări: 947

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: