Rețeta de iahnie de fasole cu ciolan afumat

Iahnia de fasole cu ciolan afumat este mai dificil de preparat dar este potrivită în perioada de iarnă. Este adevărat că durează ceva mai mult prepararea acestui fel de mâncare dar rezultatul merită așteptarea.

Nu e cazul să vă speriați, cel mai mult va dura pregătirea fasolei care trebuie pusă la înmuiat și fiartă de mai multe ori, restul rețetei fiind extrem de simplu de preparat.

Ingrediente:

un ciolan afumat de aproximativ un kg

700 gr fasole albă

3 cepe

2 morcovi

o țelină rădăcină

4 linguri pastă de tomate sau 500 ml suc de roșii

1 ardei gras, roșu

3 frunze de dafin

piper boabe

tarhon sau chimen, după preferințe

pătrunjel (sau mărar, după preferință)

sare

Mod de preparare:

Cu o seară înainte de a găti rețeta spălați fasolea și lăsați-o la înmuiat în apă rece până dimineața. Treceți fasolea înmuiată pe sub un jet de apă și apoi puneți-o la fiert în apă rece. În același timp, mai puneți o oală cu apă pe foc, să fiarbă. După ce începe să fiarbă, scurgeți apa din oala cu fasole și înlocuiți-o cu apă fiartă din oala de alături. Ca să evitați balonările, schimbați apa chiar de 3 ori. În a patra apă fiartă puneți fasolea, ciolanul spălat sub jet de apă rece, foile de dafin, o ceapă tăiată-n patru, sare și piper boabe. Când începe să fiarbă, acoperiți-o cu un capac și lăsați focul mic spre mediu.

În funcție de fasolea pe care o aveți, va fierbe în 1-2 ore. Vă dați seama că e fiartă încercând-o și trebuie să fie aproape moale. Când fasolea e aproape gata, puneți o oală suficient de mare cât să cuprindă toată mâncarea la încins cu 1-2 linguri de ulei de floarea soarelui. Căliți ceapa tocată mărunt apoi adăugați morcovii și ardeiul, tocați la fel de mărunt.

Scoateți ciolanul pe un tocător și, după ce s-a răcit puțin, dezosați-l și tăiați carnea bucățele, cât de mari vă place să le găsiți în farfurie. Adăugați bucățelele de ciolan peste legume și căliți-le câteva minute. Puneți apoi pasta de roșii sau sucul de roșii. După 2-3 minute adăugați fasolea și câteva polonice din apa în care a fiert și mai lăsați totul pe foc mediu vreo 10-15 minute. Pentru un extra gust dați fasolea la cuptor vreo 10-12 minute apoi sărați, piperați și presărați pătrunjel sau mărar tocat.

Serviți iahnia alături de murături sau o salată de ceapă roșie cu oțet.

Galerie foto



Vizualizări: 2,408

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: