Rețetă simplă de dulceață de ceapă roșie pentru iarnă

O rețetă mai puțin întâlnită dar extrem de gustoasă este cea de dulceață de ceapă roșie pentru iarnă. Cum cepa roșie este ușor de găsit toamna, este momentul potrivit pentru a pregăti câteva borcane de dulceață pentru mesele festive de peste iarnă.

Frumos colorată și cu un gust intens, această dulceață este ideală de servit la micul dejun. Poate fi combinată cu brânzeturi sărate, pateuri din ficat de pui sau diferite preparate din carne. Dar este ideală și adăugată în diferite sosuri sau salate. Fripturile de la mesele festive pot fi garnisite cu 1-2 linguri dintr-o astfel de dulceață pentru că le va înnobila gustul, dar și aspectul oferindu-le o notă de rafinament.

Ingrediente:

    1 kg de ceapă roșie, curățată;

    250 gr de zahăr;

    1 lingură de sare pentru murături;

    150 ml de oțet balsamic;

    200 ml de vin roșu;

    2 foi de dafin;

    1 linguriță de piper, proaspăt măcinat.

Mod de preparare:

Începe cu pregătirea cepei, care este cea mai meticuloasă etapă. Curăță ceapa, folosind mănuși pentru că pătează. Clătește-o bine cu apă rece și toac-o în fâșii sau în cuburi mai mari. Nu o toca foarte mărunt pentru a nu se transforma în pastă în timpul fierberii.

După ce ai terminat cu pregătirea cepei, adună pe masa de lucru toate celelalte ingrediente necesare. Este important să le ai pe toate la îndemână când dai start preparării dulceții. Le vei adăuga rând pe rând în dulceață, dar la intervale scurte de timp.

Pune zahărul într-o cratiță așezată pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate mică. Lasă zahărul să se caramelizeze, dar amestecă în el cu o spatulă să nu se ardă. Zahărul caramelizat în exces va căpăta gust amar și va trebui să îl arunci.

Când zahărul este diluat și are culoarea plăcută a chihlimbarului, adaugă ceapa roșie și amestecă intens pentru câteva secunde. Apoi adaugă oțetul balsamic și din nou amestecă, dar cu mare grijă, pentru a nu se sfărâma bucățile de ceapă.

Adaugă vinul și lasă ceapa roșie să fiarbă la foc mic spre mediu, până când se evaporă alcoolul și se reduce sosul. Adăugăm foile de dafin, sarea și piperul proaspăt măcinat. Poți adăuga și boabe de coriandru măcinate, sau alte condimente preferate. Dacă dorești o aromă mai intensă, poți adăuga și puțin rozmarin.

În timp ce dulceața de ceapă fierbe în vin, ocupă-te și de sterilizarea borcanelor și capacelor.

Apoi le umpli cât sunt fierbinți cu dulceață de ceapă roșie, de asemeni, fierbinte. Închide ermetic borcanele cu capacele din dotare și așază o pătură peste ele. Le lași sub pătură până când se răcesc. Apoi le poți așeza pe raftul din cămară etichetate frumos. 

Vizualizări: 968

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: