Burtă de vită cu sos de roșii, rețeta italiană de „Trippa alla Romana”

Trippa alla Romana este una dintre mâncărurile emblemă din Italia, în zona Lazio. Este o mâncare savuroasă care ar putea fi și pe placul celor care nu sunt adepți ai ciorbei de burtă balcanice.

Mai pe românește, Trippa alla Romana e o tocăniță de burtă în care gustul dominant este cel de sos dulce de roșii dar și de vită. Dispare aproape complet gustul de burtă de vită pe care nu toată lumea îl acceptă dar acest preparat ar putea să fie pe placul multora care nu au încercat încă.

Baza este cu morcov, ceapă și, cine dorește poate folosi și țelină, dar nu lipsește nici usturoiul.

Pentru a obține o consistență moale a burții trebuie să o fierbi 20 de minute separat împreună cu o frunză de dafin. E foarte important ca la etapa adăugării fâșiilor de burtă să respecți acei timpi de fierbere indicați.

Burta proaspăt clătită sau proaspăt fiartă păstrează o mare cantitate de lichid comparativ cu altă carne. Este posibil ca roșiile pasate alese să nu fie suficient de lichide. În cazul acesta poți suplimenta lichidul cu o ceașcă de apă caldă.

Ingrediente:

    800g burtă de viţel fiartă

    500ml suc de roşii

    1 lingură pastă de tomate

    1 lingură pastă de ardei dulce

    2 cepe potrivite

    1 morcov mare

     usturoi        

    4-5 fire de busuioc

    50ml ulei

    50g parmezan

    ± sare, piper

Mod de preparare:

Căleşte în ulei ceapa, curăţată spălată şi tăiată julienne, împreună cu morcovul curăţat, spălat şi dat pe răzătoarea mare. După 3-4 minute pune pasta de tomate şi de ardei. Căleşte încă 1-2 minute, apoi stinge cu sucul de roşii. Pune în cratiţă burta fiartă şi tăiată fideluţă. Adaugă o cană din supa în care a fiert burta, busuiocul tocat mărunt şi potriveşte de sare şi piper, după gust. Acoperă cratiţa cu un capac şi lasă să fiarbă la foc mic circa 30 de minute. Serveşte cu sosul de roşii fierbinte, presară deasupra  parmezan dat pe răzătoarea mare.

Poți să folosești Pecorino de la supermarket sau magazinele italiene. Pecorino este o denumire generică pentru diverse brânzeturi maturate de oaie făcute în Italia. 

Vizualizări: 1,510

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: