Reţetă simplă de sarmale în foi de viţă de vie

Foile de viţă-de-vie sunt perfecte la începutul verii pentru celebrele sărmăluţe în foi de viţă. Sunt uşor de preparat şi delicioase cu sos de mărar şi iaurt sau smântână. 

 


Sarmalele în foi de viţă sunt o alternativă mai elegantă la sarmalele în foi de varză murată. Acestea sunt mult mai mici, mult mai bune pe perioada verii şi, pe lângă gustul deosebit, arată foarte bine în farfurie.

Ingrediente:              

25-30 frunze de viţă de vie

800 g carne tocată de porc şi de vită

80 g orez

o ceapă

3-4 linguri ulei

150 ml suc de roşii sau 2 linguriţe pastă de roşii

mărar şi pătrunjel

o ceasca borş

o lingurita făină

100 ml smântână

o lămâie

Sare şi piper.

Mod de preparare:

Frunzele de viţă de vie se spală şi dacă nu sunt fierte pentru conservare, se opăresc în apă, 1 – 2 minute. Se scot nervurile, se taie în dreptunghiuri şi se lasă la scurs. Orezul se curăţă şi se spală. Carnea tocată se condimentează cu sare şi piper. Se adaugă ceapa tocată mărunt şi orezul, călite 1 – 2 minute în ulei încins. Se mai adaugă o linguriţă de verdeaţă tocată mărunt, 50 ml suc de roşii şi 100 ml apă, apoi se amestecă până se omogenizează toată compoziţia. Se umplu foile de viţă cu compoziţia de carne, apoi se rulează şi se pun într-o cratiţă unsă cu ulei, cu 2 – 3 frunze de viţă pe fund. Se adaugă puţin mărar, borş, 100 ml suc de roşii şi apă cât să acopere sarmalele. Se fierb la foc mic, 70 – 75 minute. Când sunt bine fierte se amestecă făina cu smântâna, apoi se diluează cu 1-2 linguri de apă rece şi se amestecă cu sosul din cratiţă. Se condimentează după gust şi se toarnă peste sarmale. Se adaugă lămâia tăiată felii şi se pun din nou la fiert, până se leagă sosul.

Vizualizări: 1,047

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: