Reţineri şi anchete printre liderii rromilor din Gorj

 Consilierul pe probleme ale rromilor din cadrul Primăriei Târgu Jiu a fost reţinut luni seara într-o anchetă în care sunt cercetaţi mai mulţi lideri ai etniei. Grigore Căldăraru a fost reţinut sub acuzaţia de favorizare a infractorului, alături de el fiind reţinută pentru 24 de ore şi Doina Bobu, o locuitoare din cartierul de rromi Obreja, din Târgu Jiu. Femeia a fost implicată la mijlocul lunii decembrie într-un scandal în urma căruia patru bărbaţi au fost atunci arestaţi preventiv pentru că s-au luat la bătaie cu bolovani, bâte şi o coasă. 
 Poliţia a efectuat atunci o razie în cartierul respectiv, confiscând mai multe „obiecte contondente”. Conform purtătorului de cuvânt al IPJ Gorj, inspector Daniel Tică, pe parcursul cercetărilor persoanele arestate preventiv şi martorii din dosar şi-au schimbat de mai multe ori declaraţiile. Poliţiştii au confiscat luni suma de 18.500 de lei dintr-un total de 20.000 de lei adunată de rromi pentru a fi dată unor persoane care urmau să îşi schimbe şi ele declaraţiile în zilele următoare astfel încât nimeni să nu mai fie acuzat de nici un scandal.
 Modalitatea de împărţire a banilor a fost pusă în discuţie la o „judecată ţigănească”, poliţiştii punând sub acuzare toţi participanţii la judecata respectivă. Pe lista celor acuzaţi în prezent de favorizarea infractorului se numără fostul lider al filialei judeţene a Partidei Rromilor, Nelu Pavel, ales în vara anului trecut consilier judeţean pe listele PSD Gorj. De asemenea, consilierul prefectului de Gorj pentru probleme ale rromilor, Alin Bobu, este şi el acuzat de aceleaşi fapte. Aceleaşi acuzaţii sunt formulate şi împotriva lui Marin Constantin, cel mai în vârstă judecător (stabor) al etniei rrome din Oltenia.
 Atât Pavel, cât şi Bobu, dar şi Căldăraru au negat faptele de care sunt acuzaţi, toţi susţinând că nu au comis nimic ilegal. Mai mult, consilierul judeţean Nelu Pavel a refuzat să vorbească în faţa ziariştilor care l-au aşteptat să iese de la audierile de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj să vorbească în limba română. Acesta a vorbit în ţigăneşte şi a menţionat la final că nu a înjurat pe nimeni. Pavel a mai făcut şi în trecut obiectul unor anchete penale, după ce a fost prins de patru ori conducând fără permis sau după ce mai mulţi rromi l-au acuzat că le-a cerut diferite sume de bani pe care le-a folosit în 2004 drept fonduri pentru campania electorală. De asemenea, consilierul judeţean a ieşit în evidenţă în ultimii ani prin încercările repetate de a promova examenul de bacalaureat, examen pe care l-a trecut în cele din urmă în toamna anului 2007. Ieri acesta şi-a serbat ziua de naştere şi din această cauză anchetatorii au fost clemenţi cu el, după cum au menţionat surse judiciare.
 Conform inspectorului Daniel Tică, alţi lideri ai rromilor din Târgu Jiu vor fi audiaţi în acest dosar în următoarele zile.
________


Vizualizări: 116

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: