11 fraţi din Băleşti – intoxicaţi cu monoxid de carbon

Noapte de coşmar pentru 11 copii dintr-o familie din Gorj, care au ajuns cu toţii duminică noaptea la spital, după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon. O parte din casa în care locuiau a fost ridicată cu donaţii de la omul de afaceri Irinel Columbeanu, imobilul nefiind însă alimentat la vreo sursă de energie electrică sau de apă potabilă.

       Micuţii provin din familia Giugelea din comuna Băleşti, familie care are 13 copii, cel mai mic având 6 luni. Casa în care cresc toţi este extrem de izolată, deşi este la câţiva kilometri de Târgu Jiu. Duminică noaptea cu toţii au ajuns la spital, unde liftul cel mare al unităţii sanitare nu a putut să îi ducă pe toţi odată şi asta nu pentru că pacienţii erau grei, ci foarte mulţi. Asistentele au făcut două drumuri pentru a-i duce pe toţi la pediatrie, la fel procedând şi ambulanţele care au mers după ei. Unii dintre aceştia nu erau în stare gravă, însă aveau nevoie de consult medical după peripeţiile de care au avut parte, nimeni neriscând vreo complicaţie.

            „Mi-a venit rău. Stăteam în casă şi la toţi ne-a venit rău. Nu avem curent de 5 ani de când stăm acolo şi folosim un generator electric. De la el au pornit toate problemele pe care le avem acum. Nu stăteam toţi într-o cameră, dar gazele toxice s-au împrăştiat şi ne-au afectat pe cei mai mulţi”, spunea mama celor 13 micuţi, care a ajuns şi ea la spital mai mult lată decât veselă, ea fiind în starea cea mai gravă poate şi pentru că s-a consumat pentru fiecare copil în parte. Soţii Giugelea au adus pe lume 13 copii şi cu toţii se încălzeau şi luminau casa folosindu-se de un generator electric. „Probabil de la generator, credem noi, sunt problemele astea, dar am funcţionat cu el atâţia ani şi nu am avut nici un fel de probleme până acum. Dar acum li s-a făcut rău la copii aşa, în masă, şi de aceea am chemat salvarea. De fapt soţia a sunat la 112. Cei mici vomau, nu-şi ţineau echilibrul pe picioare, dar sper să fie bine cu toţii”, spunea tatăl micuţilor imediat după ce ambulanţa i-a luat copii şi-a dus la spital.

           

            Ambulanţele – gata să se împotmolească

 

            De fapt, două ambulanţe au venit la casa familiei Giugelea, ambele maşini, dar mai ales una, ajungând cu greu aici pentru a-i prelua pe copii intoxicaţi. Salvările au avut nevoie de sprijinul localnicilor pentru a ajunge la locul la care fuseseră solicitate. „Eu stau la drumul principal si sunt vreo doi kilometri de la mine şi până la ei şi când am văzut salvările că trec pe aici pe câmp cu girofarurile pornite mi-am dat seama că e o problemă la copii ăştia din deal. Am ieşit afară şi le-am văzut pe fostul drum de la CAP şi apoi s-au oprit că e drumul greu, sunt nămoale, e teren agricol pe aici şi după atâtea zile de ploaie e pământul moale de tot. Am venit eu cu încă 5-6 vecini de aici din sat şi le-am mai împins, am mai cerut şi la primărie 2 tractoare, dar pe care nu le-am mai folosit în cele din urmă. Am ajuns la copii acasă şi i-am văzut întinşi pe jos, iar mama lor era printre ei, încerca să îi ajute cum putea, deşi nici ea nu se simţea bine. I-au oxigenat medicii, i-au perfuzat şi apoi i-am pus la ambulanţă”, declara Dumitru Bâlteanu, unul dintre localnicii din Băleşti.

            Medicii de la ambulanţă au avut nevoie de o maşină cu tracţiune integrală pentru a răzbate prin nămoalele de care a avut parte primul echipaj plecat spre casa familiei Giugelea. Mai cu sprijinul localnicilor, mai cu 4x4, echipajul de intervenţie a reuşit să ajungă la timp şi să îi salveze pe cei 11 copii cărora li se făcuse rău. Cei 11 frăţiori au ajuns cu toţii la secţia de pediatrie, medicii de aici dând asigurări că niciunul nu este în stare gravă. „Vor fi sub supravegherea noastră pentru 24 de ore, mai ales că au venit singuri, mama lor fiind şi ea internată odată cu ei, dar pe o altă secţie. Tatăl lor a rămas acasă cu ceilalţi doi copii care nu au fost afectaţi, cei care au avut de suferit de pe urma intoxicării cu monoxid de carbon prezentând cefalee şi stări de vomă în momentul în care a ajuns echipajul de ambulanţă la ei. Vor fi bine însă cu toţii”, a menţionat dr Elena Popescu, din cadrul secţiei pediatrie.

 

            Copii au scăpat cu bine


            Vorbele medicului s-au confirmat ieri după-amiază, când micuţii au fost trimişi acasă cu o ambulanţă. Părinţii promit să nu mai folosească generatorul în incinta locuinţei, deşi recunosc necesitatea existenţei unei surse de energie. „Suntem departe de sat pentru că aici am avut pământul. Am fost ajutaţi, am plătit şi noi cât am putut ca să tragem curent de la fostul CAP din apropiere, dar acum cei de acolo au cam dat faliment şi nu avem altă soluţie. Stâlpii şi cablurile costă enorm şi nu ştim exact ce vom face, de aceea folosim generatorul”, spune tatăl copiilor. Primarul din Băleşti, Aristică Paicu, a fost şi el duminică noaptea la locuinţa în care cresc aşa cum pot cei 13 copii. Edilul spune că o investiţie de la bugetul local în reţeaua de electricitate este imposibilă pentru că nimeni nu va aloca mai bine de un miliard de lei vechi pentru alimentarea unei singure case. În consecinţă, Paicu afirmă că părinţii trebuie să fie mult mai atenţi şi să aibă grijă în continuare de copii. Direcţia pentru Protecţia Copilului Gorj şi-a trimis şi ea ieri reprezentanţii la spital pentru a se interesa de soarta micuţilor şi a afla împrejurările în care s-a produs intoxicarea acestora, fără a dispune însă vreo măsură atâta timp cât părinţii fac eforturi pentru a-şi creşte copii.

Vizualizări: 228

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: