Revolta într-un sat din Gorj din cauza unei cariere de calcar

Localnicii din satul Gureni, comuna Peștișani, sunt revoltați după ce Agenția pentru Protecția Mediului a emis acord de mediu pentru exploatarea calcarului de pe un versant care se află în apropierea locuințelor. 


Fundația Valea Bistriței și o organizație de mediu au depus o plângere prealabilă la APM Gorj împotriva emiterii acordului de mediu.

Cătălin Șchiopu, vicepreședintele Fundației Valea Bistriței, a explicat că: ”Am luat știință de emiterea acordului de mediu. S-a încercat de patru ani să se facă acea carieră. Lucrările au demarat din 2018, dar oamenii s-au opus. 

Se dorește o derocare de la cota 300, adică doborârea unui versant. Eu am urcat acolo și doar sunetul apei se aude. Când o să ajungă excavatorul acolo, deasupra caselor, va fi un zgomot infernal. Regula de bază în protecția mediului este să ai un paravan, care să absoarbă zgomotul. Sunt două documente, studiu de evaluare a impactului și memoriu de prezentare a proiectului. Acolo apar discordanțe. Într-unul se vorbește de împușcări, iar în altul nu.

Localnicii vor fi afectați fonic, deoarece cea mai mare comasare de case din Gureni este chiar vis-a-vis de viitoarea carieră, la peste 100 de metri distanță în linie dreaptă. 

În al doilea rând, praful degajat peste sat. Apoi, vibrațiile generate de funcționarea picamer. Tot ce înseamnă pietriș și pământ vor ajunge în albia Bistriței, care se află la 50 de metri“. Cătălin Șchiopu, care este și cadru universitar la UCB, spune că fauna va fi afectată, precum și turismul din zonă, deoarece au apărut mai multe pensiuni. 

De asemenea, acesta susține că zona a fost inclusă într-o rezervație: ”Guvernul României a emis o hotărâre de guvern în anul 2022 prin care a transformat această arie într-una specială de conservare, cu niște restricții mult mai mari, doar că a uitat să publice în Monitorul Oficial care sunt aceste măsuri. Am trimis o adresă la Guvern, pentru a vedea care sunt acele măsuri, iar APM Gorj nu a așteptat să vedem care sunt acele măsuri și a emis acordul“. 


„În sală erau angajați de-ai lui“


Localnicii spun că nu li s-a cerut opinia cu privire la această exploatare și întâlnirea organizată pentru respectarea legislației a fost aranjată: „A fost o dezbatere în anul 2018, la care a participat o doamnă avocat la Greenpeace, care a știut ce restricții sunt și a reușit să oprească acest proiect. Investitorul a depus documentația din nou după un an de zile. Am văzut că este dezbatere publică. Fiind în pandemiei, dezbaterea trebuia să fie online. Nici nu au afișat organizarea dezbaterii publice. Am aflat de pe site-ul APM de această întâlnire. Am fost în sat și i-am determinat pe oameni să vină. Când am ajuns la Peștișani, sala era deja ocupată. Poliția nu ne-a dat voie să intrăm. Au intrat 15 persoane din 50. Am reușit să intru și eu, iar în sală erau angajați de-ai lui“, a spus un localnic din satul Gureni. 

Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj, a spus că s-a depus o plângere prealabilă și urmează să fie analizată: „Am primit de la Bankwatch o petiție și am dat-o la colegii de la Petiții și Biodiversitate să formuleze un răspuns. Este făcut un studiu evaluare, a fost făcută dezbatere publică și a fost respectată legea. O să vedem despre ce este vorba“.

Galerie foto


Vizualizări: 5,210

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: